Connect with us

България

МК запечата редакцията на в-к „Труд“ с полиция

Публикувана

на

Полицаи запечатват сградата, в която се помещава редакцията на вестник „Труд“, като за причина от Министерството на културата посочват неплатени наеми за над 130 хил. лева. Това става ясно от видео, публикувано в социалните мрежи от репортерката на изданието Биляна Веселинова.

МК и комисия от областната управа на София предприеха действията срещу медията, тъй като според ведомството тя дължи 133 хиляди лева от неплатени наеми.

Главният редактор Петьо Блъсков нарича обвинението на министър Велислав Минеков „лъжа“. Той свика импровизиран брифинг пред редакцията, в който обяви „Труд“ за опозиционна медия, срещу която била налагана „репресия“ и всичко било „политическа поръчка“.

Офисите се запечатват от Светослав Трайков, който е съветник на Минеков, както и от представители на областната администрация. Полиция обгради входа на ул. „Лъчезар Станчев“ 7 – сграда, която принадлежи на МК.

„Септември месец имах разговор с президента. И той ми каза: „Да, господин Блъсков. Ние ще се погрижим…“. Колкото се погрижиха за сухото дърво отсреща, толкова и за това. Нищо. Мълчание. Само тихо някъде отзад в тъмното в администрацията си раздават една на друга поръчки срещу вестник „Труд“, твърди главният редактор на медията.

Той каза, че областният управител „изпълнявал поръчка“ и в личен разговор му казал, че не може да отложи делото за наемните отношения, защото щял да бъде освободен от Велислав Минеков. „Политическа репресия срещу една медия е факт. Защо ни спират договора – три дни бяхме закъснели да си платим наема? Научаваме и на другия ден си плащаме“, каза Блъсков.

Той твърди, че хората от редакцията няма да напуснат офисите, и обвини президента Румен Радев, че „не си мърда пръста да помогне“.

Още през август Минеков поиска редакцията на „Труд“ да напусне сградата. Фирмата-издател на вестника „Труд Медиа“ ЕООД няма договор за наем с държавата, а контрактът е с друга фирма – „Южен кръст 2001“ ЕООД, притежавана от Петьо Блъсков-младши.

Министърът на културата тогава обяви, че тази компания се е ползвала с властово и финансово покровителство от предишни правителства. „Това не променя факта за погазване на договорните отношения от нейна страна“, заяви Минеков.

Утре в. „Труд“ може да не излезе, съобщиха от медията. „При 100% платени наеми – с всички фактури и документи. Днес копоите на Радев отново ще се опитат да изхвърлят в. „Труд“ от редакцията му“, пише в позицията им.

Казусът със запечатването на офисите на „Труд“ стигна и до президентството, където Десислава Атанасова от ГЕРБ обвини Румен Радев по време на консултациите преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет (на ПП).

„Репресията на служебното правителство беше срещу симпатизанти и членове на определени партии, след това в университети, сега има нахлуване в българска медия. Считам, че партиите, политиците, президентската институция трябва да бъдат гарант за свободата на словото и медиите. Президентската институция трябва да вземе отношение и тъй като служебното правителство все още пряко е подчинено на вас, да съберете необходимата информация кой е издал заповед една медия – критична към служебното правителство, политици, президента – е осъмнала с барикадиран вход“, обърна се Атанасова към държавния глава.

Президентът ѝ отговори, че темата е била повдигната още преди няколко месеца и е имало призив към него да вземе отношение от трибуната на парламента. Радев обаче не иска да се „бърка“ в работата на изпълнителната власт.

„Доколкото обществеността е информирана, става въпрос за неплащане на данъци (б.а. – наем). Вие още тогава можехте да помогнете финансово на тази медия, мисля, че имахте достатъчно ресурс“, каза Радев на представителите на ГЕРБ.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

януари 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement