Connect with us

COVID-19

Министерски гняв към „Астра Зенека“: Не искаме учтивост, а ваксини

Публикувана

на

Имаме тенденция за увеличаване на случаите, която се отчита за последните 3 дни. Паралелно с това имаме ясна и отчетлива тенденция за увеличаване броя на ваксинираните. Образно казано, надбягваме се с вируса и ще видим кой ще е пръв. Доста неприятно сме изненадани от поредното неспазване на договорката на производителя на Оксфордската ваксина („АстраЗенека“). С тези думи започна редовния си брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той повтори констатациите от писмото, което изпрати на компанията и чието съдържание стана известно снощи.

„Очакваме в рамките на два дни реакция и решения от бордове, че камионът за България ще тръгне. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака. В рамките на 2 дни очаквахме ясни отговори, а получихме само едно писмо, че производството на ваксини е процес с висока степен на технологическа сложност“, възмутено обясни Ангелов. Той публично се обърна към представителите на „АстраЗенека“: „Нямаме нужда от вашата учтивост. Имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, в нашия медицински свят има само черно и бяло – хората или са живи, или са умрели. Нямаме нужда от подобни учтивости“.

51% е заетостта на леглата за интензивно лечение, 47% – за неусложнени пациенти, докладва министърът. България вече е 14-а в ЕС и пета на Балканите, отчете главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Само две области останаха в жълтата зона, останалите плавно преливат от оранжево към червено. Има преливане на по-висока заболяемост в Перник, София, Враца, Плевен, посочи той. Положителното е, че смъртността е в плато и числата се задържат.

На 7-дневна база нещата не са толкова оптимистично – 216 на 100 000 е заболяемостта на 7-дневна база, но отчитането в цял свят става 14-дневна база, така че има още седмица да преценим дали това е трайна тенденция. В последните 3 дни вече имаме експоненциално увеличение. Смъртността всъщност даже бележи спад със 7% и е 7.1 на 100 000, като преди 2 седмици беше 8.5 на 100 000, обясни ген. Венцислав Мутафчийски. Има неравномерност в заетостта на леглата – пълнят се болниците, в които пациентите са се самонасочили към тях. Изчерпват се леглата във ВМА, „Пирогов“ и „Окръжна болница“, но има места в другите болници, каза ген. Мутафчийски. Изчерпан е капацитетът в намаления си вариант, тъй като в момента не сме в най-голямата мобилизация на болниците, поясни по-късно министърът.

Временно ще преустановим зелените коридори, докато дойдат ваксините. Камионът тръгва в петък, очакваме го да дойде в събота по някое време, в контакт сме с шофьорите – така ни посъветваха вчера по нощите. Ако в събота дойдат дори вечерта, сме готови максимално бързо да ги разпределим, поели сме ангажимент 50% от тях да разпределим на личните лекари, допълни Ангелов. За февруари очаквахме 451 832 дози, а сега вероятно ще дойдат 170 400 дози, посочи той. Светлината в тунела е ваксината на „Джонсън и Джонсън“, която се очаква да получи бързо разрешение, коментира министърът.

За ден-два ще имаме затруднения, но в системата в момента има около 35 000 дози от „АстраЗенека“, ако запазим темпото от последните дни, ще успеем да задържим положението до следващата доставка. В зелените коридори са ваксинирани 15 168 души извън приоритетните фази, те не заплашват някоя от групите за ваксинация, посочи министърът на въпрос колко ваксини са отклонени от личните лекари. Личните лекари са поставили до този момент 17 518 ваксини. Да, имаше опашки, но това е опашки за здраве, коментира той. Ваксини няма, не защото България не ги е произвела, а защото производителите не си спазват доставките, избухна Ангелов на въпрос защо се доведохме до това положение. За изборната администрация, министърът увери, че ваксини са запазени.

„156.16 на 100 000 души е заболяемостта в момента. Казах, че ако е под 200 или около 200 и имаме въздух в лечебните заведения, ние ще предприемем крачка към отваряне. Предприемаме я изключително предпазливо – има вечерни часове, капацитет, мерки, които се спазват. Знаем кои са рисковете, знаем индикаторите, които ги показват и ги следваме много внимателно. Никаква емоция – числа, показатели, медицина, разум. Надбягваме се с вируса“, коментира Ангелов на въпрос защо на фона на данните, огласени от Мутафчийски, ние отваряме всичко. На въпрос няма ли да се наложи те да затворят седмица след отварянето си, той каза, че ситуацията е под контрол и няма място за страх.

Няма никакво притеснение за вторите дози, доставките ще дойдат по график, до втората доза има 70 дни, увери министърът въпреки ситуацията, в която се намираме в момента.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement