Connect with us

България

Минималната пенсия става 300 лева, а таванът 1400?

Публикувана

на

Минималната пенсия да стане 300 лв., а таванът да достигне 1400 лв. през следващата година. Това е един от 4 варианта за увеличение на пенсиите, обяви социалният министър Деница Сачева.

Бонусът от 50 лв. пък ще се изплаща до март. Премиерът Бойко Борисов вече обяви, че той  ще се изплаща докато има пандемия. Моите очаквания са това да продължи и през първото тримесечие на 2021 г., обясни още социалният министър, цитирана от „Български фермер“.

Причината е, че според статистиката средно се отделят по около 56 лв. на месец за лекарства и така възрастните хора ще бъдат подкрепени през най-тежките месеци.

Останалите варианти за вдигане на пенсиите, които се обсъждат само чрез вдигане на коефициента, чрез осъвременяване с доход от 2015 г. или швейцарското правило плюс, но със завишен процент. Различните варианти струват между 1,2 и 3,8 млрд. лева. 

Сега минималната пенсия е 250 лв., докато максималната е 1200 лв. „В момента се правят различни изчисления, с различни варианти. Нашето желание е да подкрепим всички български пенсионери, същевременно обаче да запазим солидарния и справедлив модел на пенсионната система. Различни са вариантите, като най-благоприятният, може би, е минималната пенсия да стане 300 лв., а максималната 1400 лв.“, обясни Сачева.

Така обаче ще трябва да се вдигне и максималният осигурителен доход, защото таванът е закован на 45% от него. Така ограничени на него ще останат около 9000 човека.

Догодина минималната заплата ще е 650 лв., но все още няма решение дали всички заплати в бюджетния сектор ще бъдат вдигнати с 10%.

Обсъждало се обаче повишаването на възнагражденията в общинските администрации. През тази година правителството вече вдигна с 30% заплатите в 28 администрации, които са натоварени в борбата с коронавируса.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни