Connect with us

Икономика

Минималната пенсия от 1 юли – 219.43 лв

Публикувана

на

Парламентът прие бюджетите на фондовете за майчинство, трудови злополуки и безработица. Без промяна остават минималното и максималното обезщетение при безработица и майчинство.

Депутатите обсъдиха и увеличението на максималния осигурителен доход. В проектобюджета управляващите са заложили той да бъде повишен на 3000 лв. От БСП предлагат повишението да е на 3900 лв. От ДПС пък предложиха замразяване на ниво 2600 лв., както настояваха от бизнеса. В крайна сметка парламентът прие минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица за следващата година да бъде 560 лв., а максималният – 3000 лв. Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители ще бъде 400 лв.

Депутатът от БСП Филип Попов припомни протеста на пенсионерите и техните искания към властта. Вие останахте глухи за техните справедливи искания, заяде се социалистът. Това са болни хора, но са преди всичко достойни българи и заслужават достойни старини, смята той. С 200 лева пенсия за месец не може да се оцелява. 200 лева е дневната надница на депутатите. Вие сте царе на популизма и фактите, атакува и Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Юлиан Ангелов от ОП се ядоса, че с миналия мандат именно социалистите не са подкрепили идеята на патриотите за по-високи пенсии.

И ДПС предлага 300 лева минимална пенсия. Тези, които в момента се наричат ОП предлагаха 600 лева пенсия. Тогава заявихме, че популизмът е вредно нещо, а с тези популисти ГЕРБ направиха правителство, подчерта Рамадан Аталай.

Ако не бяха ОП и земята щеше да спре да се върти, иронизира депутатът от ДПС. Благодарение на патриотите държавата стигнала до такъв упадък, че герберите се чудели как да се измъкнат, смята той.

Валери Симеонов защити честта на патриотите. Именно заради тях нямало втора протурска партия в парламента. Придържайте се към фактите, призова лидерът на НФСБ. Добре че бяха ОП, за да се повишат срамно ниските минимални пенсии, изтъкна Симеонов.

Парламентът реши от 1 юли 2019 година минималната пенсия да бъде 219, 43 лева. От 1 януари до 30 юни следващата година минималната пенсия ще бъде 207, 60 лева, както досега.

„За“ гласуваха 110 народни представители, 65 бяха „против“, а 18 се въздържаха.

Парламентът отхвърли предложенията на БСП и ДПС от 1 юли следващата година минималната пенсия да бъде 300 лева.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни