Connect with us

България

Минеков за пожара в „Син Сити“: Класическа престъпна схема, за да изникне нов билдинг

Публикувана

на

Пожарът в бившето кино „Възраждане“ е класическа престъпна схема. Това министърът на културата Велислав Минеков от мястото на инцидента.

Трябва незабавна промяна в закона – при такъв инцидент незабавно сградата да се отнема от собствениците, защото собственикът е длъжен да поддържа и охранява тази си собственост, допълни още той.

Сигналът за пламъците, избухнали в сградата в центъра на София, която е обявена за паметник на културата, е подаден тази сутрин около 7 часа. На място са изпратени екипи на пожарната, полицията и Спешна помощ, макар че към момента няма информация за пострадали. Това обаче не е първият пожар в бившето кино „Възраждане“, което пустее от години.

„Явно мафията набира сили. Предполагат, че служебното правителство скоро ще приключи. Това е явление, което е многократно. Сега говорихме и с началника на пожарната, това се случва редовно. Всъщност това е схемата как да унищожим паметник на културата, обикновено това са паметници с определен статут в министерството“, посочи Минеков и продължи:

„Подпалва се покривът, влиза вода в етажите, в плочите и се обявява сградата за негодна и строите вашият билдинг и неговите 28 етажа. Това е. Това беше на „Скобелев“, това беше на „Патриарх Евтимий“, това се случва и тук, това се случи и в Пловдив със складовете. Винаги има един клошар“.

По думите му не трябва да се заблуждаваме, че наистина става дума за клошар.

„Само че, нали няма да се заблуждаваме, че не става дума за клошар. Това е класическа вид престъпност и трябва незабавно промяна в закона – при такъв инцидент да се отнема от собствениците, защото собственикът е длъжен да поддържа и да охранява тази си собственост. Той не е погледнал какво се случва, три пъти гори това „Възраждане“, три пъти“, коментира служебният министър на културата.

Той допълни, че ще направи всичко необходимо, за да информира прокуратурата за случващото се със сградата.

Директорът на столичната пожарна комисар Веселин Гетов, който е на мястото, обясни:

„Установяваме, че запалването е възникнало от действие на хора, които вероятно са обитавали сградата. Към настоящият момент не сме открили пребиваващи хора, тоест няма застрашени такива“.

Веднага след потушаването на пожара на място ще бъде извършен оглед и други действия по разследването, съобщиха от Софийската районна прокуратура.

Като отбелязват, че това не е първият инцидент в сградата, която е паметник на културата, от прокуратурата посочват, че ще бъдат проверени всички възможни версии за инцидента, включително и евентуални умишлени действия, довели до възникване на пожара.

Сградата в района на площад „Възраждане“ е паметник на културата и това не е първият пожар в нея.

Стогодишната архитектурна ценност на булевард „Христо Ботев“ в София започва съществуването си като театър „Ренесанс“, построен през 1900 година.

През 1940 г. сградата изгаря, за да бъде възстановена. През годините приютява кино „Възраждане“, профсъюзен дом „Георги Димитров“, а в по-нови времена е популярна като поп-фолк дискотека „Син сити“.

След 1 януари 2016 година нощното заведение затваря врати и от тогава не работи, а сградата се руши.

В края на 2015 година хотелиерът и собственик на сградата Красимир Георгиев сподели намерението си на мястото на „Син сити“ да построи нов петзвезден хотел.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни