Connect with us

Енергетика

Мегаскандал с „Лукойл“: Русия спечелила 1 млрд евро, като заобикаля ембаргото с ЕС

Публикувана

на

Русия е спечелила над 1 милиард евро, като заобикаля забраната за внос и преработка на руски нефт в ЕС през България. Това показва доклад от съвместно разследване на три неправителствени организации, цитиран от изданието „Politico“.

Така на практика, българската рафинерия става част от схемата за финансиране на войната на Русия в Украйна.

Вносът и преработката на руски нефт на територията на ЕС бяха забранени като част от санкциите срещу Русия заради войната в Украйна.

България, Унгария, Словакия и Чехия получиха по изключение право да работят с руски петрол до 2024 година, като междувременно беше наложен таван цената от 60 долара.

Според анализа, публикуван в „Politico“, Русия се е възползвала от т.нар. „дерогация“ и е продължила да предлага руски нефт на европейския пазар въпреки общата забрана.

След срещата с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши премиерът Николай Денков коментира пред журналисти днешния грандиозен скандал около „Лукойл“ и дерогацията.

Съвместно разследване на Центъра за изследване на демокрацията, международната организация „Глобал Уитнес“ и финландския център за енергийни проучвания „Креа“ показа, че „Лукойл“ са нарушавали дерогацията, която им бе издействана по време на правителството на Кирил Петков, като са изнасяли горива към страни от Европейския съюз и САЩ.

Докладът бе публикуван в „Политико“ и в него се казва: „Нефтохим Бургас“ е най-голямата рафинерия в България. След началото на пълномащабната война в Украйна тя се превърна в един от най-големите световни потребители на руски петрол. Нашето разследване разкрива, че през първите десет месеца на 2023 г. рафинерията е погълнала над 4,95 млн. тона руски суров петрол, което е донесло на Кремъл около 1,13 млрд. евро под формата на преки данъчни приходи. Според руския президент Владимир Путин това би било достатъчно, за да се финансират операциите на наемническата групировка „Вагнер“ за цяла година“.

„Много неща бяха казани по отношение на дерогацията в България и затова защо тя се удължава, но аз напомням, че дерогацията всъщност се скъсява (тя беше до края на 2024 г.) и с решение на Народното събрание сме я съкратили до октомври с идеята, че постепенно трябва да преминем към не руски нефт, за да сме сигурни, че няма да се окаже, че на пристанището липсва нефт и не може да работи рафинерията“, оправда се премиерът Николай Денков във връзка с доклада, според който „Лукойл“ заобикаля санкциите и изнася произведени от руски нефт горива за ЕС и САЩ.

„Голяма част от информацията на този доклад беше известна и преди това, така че няма особена изненада, освен скалата, в която се разкрива цялата тази схема за заобикаляна на санкциите. Това, което може и трябва да се направи, е да се действа според законите, а там, където законите са безсилни, да бъдат подобрени“, допълни Денков.

„В правомощията на българското правителство и вече е направено е да се повишат значително данъците, които трябва да плаща „Лукойл“, за да може да намалеят свръхпечалбите, които са цитирани в този материал. И от една страна да се намалят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната, и от друга да се увеличат средствата, които влизат в българския бюджет“, заяви още примерът на сглобката.

Подкрепете най-накрая отнемането на дерогацията, която знаете, че финансира „Вагнер“, Путин и неговия режим, призова в декларация в парламента от името на ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев, който е и председател на парламентарната енергийна комисия, отбелязвайки, че апелът му е най-вече към „Демократична България“. Поводът за нея е публикация, по темата „Лукойл“ в „Политико“ въз основа на доклад на Центъра за изследване на демокрацията.

Добрев припомни, че от година и половина ГЕРБ-СДС обясняват, че от дерогацията печели само режимът в Кремъл, а сметката я плаща българинът. Днес това ни го казаха и от „Политико“ на базата на редица международни изследвания и изведнъж става новина, коментира председателят на енергийната комисия. Днес „Политико“ ни каза, че средствата само за последните шест месеца, изтекли от джоба на българския потребител към режима на Путин, са достатъчни да финансират паравоенната групировка „Вагнер“ за една година, продължи той.

Българският потребител плаща бензина и дизела колкото струва и в другите държави – нещо повече, ако извадите от крайната цена на горивата у нас, от тези 3 лв., акциза и ДДС и ги сравните с другите страни от ЕС, ще видите, че към момента има 12 държави, в които бензинът е по-евтин, отколкото в България, включително в Германия, която не купува евтин руски петрол, каза Добрев. Това, по думите му, е доказателство, че цялата полза от тази дерогация е за  Русия.

Делян Добрев припомни, че преди войната в Украйна половината петрол, който купува рафинерията, е бил руски, половината – неруски, след началото – 94 процент е руски. Интересно къде отива този петрол, защото от тази година Украйна не купува от България, тъй като горивата са с руски произход, къде отиват 45 милиона барела руско гориво – отиват из целия свят, коментира Добрев.

Депутатът посочи, че днес премиерът Николай Денков, след срещата си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, е коментирал пред журналисти, че голяма част от този доклад е била известна и преди това, и няма особена изненада. „Г-н Денков, ако има схема, кой е създаде, кой я допуска? И не само това – кой си къса ризата всеки път, когато ние внесем тук отмяна на дерогацията? Кой тича с оставката във вътрешния джоб в парламента да казва „пипнете ли дерогацията, си подавам оставката“, което вече звучи – „пипнете ли ми схемата за заобикаляне на санкциите, аз си подавам оставката“, заяви Делян Добрев.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни