Connect with us

България

Машините прегряха: Преминаха на хартиено гласуване на няколко места у нас и в чужбина

Публикувана

на

За проблеми с машините за гласуване на различни места в страната, а и в чужбина, сигнализират хората. До този момент 8 машини за гласуване не работят, предстои Централната избирателна комисия (ЦИК) да реши как да продължи гласуването в тези секции. Това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов за БТА. По думите му това е в рамките на очакваното, защото и предишни машинни гласувания между 0.5 и 1 процент от устройствата са създавали някакъв технически проблем.

„В общи линии машините проработиха, но има локални проблеми“, коментира Томов. Говорителят на ЦИК все още няма информация какви точно са дефектите с машините за гласуване. Затова предстои решение на ЦИК. Той добави, че Комисията се събира в 9.30 часа, ако се наложи, може и по-рано, за да реши как ще продължи гласуването на тези места.

Томов посочи, че местата, на които има технически проблеми с машинното гласуване, са: РИК 25 – в три секции, във Варна – в 2 секции, в Бургас – в 2 секции, както и в 26-ти РИК.

Проблем с машините в Русе, за това сигнализираха хората. Част от устройствата не са били включени навреме. Около 07:15 ч. стана ясно, че 1/4 от 337-те секционни избирателни комисии в града не бяха се обадили, за да потвърдят старта на изборния ден. Стана ясно, че на местата, където са подавани сигнали, че машините не могат да стартират, техниците са се отзовавали в рамките на 20 минути. Там машините вече работят.
Изборният ден в Пловдив започна с гаф с машинното гласуване. Устройството в една от избирателните секции блокира. Над 20 души чакаха пред секцията, за да бъде отстранен проблема.

„Изборният ден започна нормално. Всички секции имаха необходим кворум, за да функционират. Само в секции имаше проблем с машините, но от фирмата доставчик ги отстраниха. Реагираха навреме и проблемът беше отстранен своевременно. Изборният процес протича нормално”, обясни председателят на 16 РИК Спас Шуменов.

Проблеми има и в чужбина. В турския град Бурса не опашките са проблемът, а машините. В една от трите секции с по 2 машини за гласуване едната машина се е счупила след първия гласоподавател. След това и другата машина се развалила.

Техническо лице от училището, където се намира секцията, успя да отстрани проблема във втората машина. Първата обаче все още е неизправна. Гласоподавател сподели, че е срамота хората да не могат да гласуват и да се бавят по 15-20 минути. Той би препоръчал да се гласува с хартиена бюлетина.

Правилата предвиждат, ако и двете машини не могат да бъдат оправени, секцията да бъде затворена за 20 минути. А ако проблемът при поне една от машините не бъде отстранен, вотът трябва да продължи на бюлетини.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement