Connect with us

България

„Маркет линкс“: ГЕРБ и ДПС събират мнозинство от 121 депутати

Публикувана

на

В 50-ото Народно събрание коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара 80 депутати, спрямо 69 в 49-ото НС. При ПП-ДБ има спад – от 64 народни представители до 55 в бъдещия парламент. При ДПС се очаква ръст – от 36 на 41 мандати. Това показва проучване на „Маркет линкс“, представено по bTV от социолога Добромир Живков. В сряда сходни резултати обявиха и от „Алфа рисърч“. Ако резултата от изборите действително е такъв, тогава формациите на Бойко Борисов и Делян Пеевски биха имали собствено, макар и минимално мнозинство от 121 депутати.

„Математиката е по-проста – 80 плюс 41 прави 121. ГЕРБ и ДПС могат да формират следващо управление. Имат потенциал за това. Ще видим дали това ще се реализира в изборния ден. ГЕРБ и ДПС са близо до мнозинство, но ще се види дали ще се решат да формират самостоятелен кабинет. Очакването е да се търси широка коалиционна формула“, коментира Добромир Живков.

ПП-ДБ са големият губещ от съвместното управление с ГЕРБ-СДС. ПП-ДБ бяха определени като „донор“ на гласове за други политически формации.

„Възраждане“ ще вкара двама депутати повече в 50-ия парламент – 39. При БСП също ще има ръст – от 23 на 25 народни представители.

В изборите за 50-о Народно събрание ГЕРБ-СДС ще бъдат подкрепени от 26% от избирателите, ПП-ДБ получават 17,7% подкрепа, третата политическа сила е ДПС с 13,2% подкрепа. „Възраждане“ са на четвърто място с 12,9%, БСП – 8,1%, показват данните на „Маркет линкс“. Според изследването не е ясно дали ИТН ще успее да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента. Проучването оставя ИТН под чертата с 3,2% за националните избори и с 2,4% подкрепа за евровота. Новосъздадената коалиция „Солидарна България“ на Мая Манолова и Ваня Григорова получава 1,8% за изборите за Народно събрание и 2,3% на евроизборите.

Живков смята, че ПП-ДБ не са успели да постигнат обявените си цели, влизайки в политиката и управлението, което е довело до спада в електоралната им подкрепа.

„Когато не може да се достави това, което е обещано, има отлив. Второто нещо е „сглобката“. Тя се възприе като безпринципна от немалка част от симпатизантите. Това беше умело използвано от ГЕРБ. Целта им беше да отслабят вълната, която подкрепяше ПП-ДБ. Друга е спойката сред избирателите от ГЕРБ. Има много зависимости и мрежи, които работят през годините. Симпатизантите на ГЕРБ предпочитат статуквото. Има и избиратели, които изразяват автентична подкрепа за ценностите на ГЕРБ и за лидера Бойко Борисов“, посочи още той.

Прогнозата на социолозите е за 45,8% избирателната активност за национален и 43,9% – за европейски парламент.

„На база на данните, които получаваме последните два месеца, изглежда фактически невъзможно или много трудно постижимо, да може да се направи управление от две формации. Това, което беше възможно в 49-ото Народно събрание“, коментира пред Нова тв Димитър Ганев от „Тренд“. По думите му след вота мнозинството, което може да състави правителство, ще е от три партии. „Има няколко възможности за това каква може да е конфигурацията от тези три партии. През цялото време ще виси въпросът, че може да има нови избори наесен“, каза Ганев. От „Маркет линкс“ обаче са на мнение, че двупартийното правителство е възможно.

Първан Симеонов, който е част от екипа на „Галъп“, посочи, че най-важният въпрос е кой е втори. „Големият въпрос на този вот е ще продължи ли сривът на ПП-ДБ или те ще се стегнат и ще заемат второто място“, каза Симеонов. „Ако ПП-ДБ не са втори или даже не са трети – представете си, че „Възраждане“ избухнат нещо, тези партии са избухливи – може нищо особено да не направят, но може веднъж да избухнат, но така, че да го запомним. Представете си, че  г-н Делян Пеевски даде всичко от себе си? Аз си го представям много добре? Тогава ПП-ДБ остават четвърти. Това е нова България. Тогава въобще разговорът дали ще има коалиционно споразумение.. сглобка – приключва“, подчерта Симеонов.

Националното проучване на „Маркет линкс“ е финансирано и реализирано съвместно с bTV. То е проведено сред 1007 лица над 18 г. в страната в периода 27 април – 09 май 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни