Connect with us

Икономика

Марк Жирардели: Купих „Юлен“ през 2016 год от инвестиционен фонд

Публикувана

на

Аз съм мажоритарният собственик на „Юлен“. Придобих мажоритарния дял през 2016 година. Разкривам го сега, защото никой не ме е питал тогава.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия ски легендата Марк Жирардели, за когото вчера стана ясно, че е собственик на дружеството-концесионер на ски зоната в Банско.

Като се позова на конфиденциални клаузи в договора, Жирардели отказа да назове продавача. Уточни обаче, че това е фонд с инвестиции на три континента. Каза, че вероятна причина въпросният фонд да се оттегли от собствеността си в Банско е „много негативен шум“ и „отрицателни гласове“.

Още през 2012 година си мислех, че би било прекрасна възможност да инвестирам в тази фирма, но няколко години течеше проучването на възможностите. Оглеждах се къде мога да инвестирам. Аз съм зимен човек и отдавна бях хвърлил поглед към Източна Европа. Банско има огромен потенциал и тази възможност ми се отвори преди няколко години. Фонд беше собственик на „Юлен“. Купих фирмата от него. В отговор на въпрос Жирардели отрече да е теглил заем от българска банка за покупката. Поясни, че преди години имал зала за ски на закрито в Германия, която била много добре посещавана, и след като я продал, търсел възможности за нови инвестиции в зимни спортове.

С Цеко Минев ни свързват общи хобита – и двамата караме с удоволствие ски, разходките в природата и много обичаме планината, добави в отговор на въпрос той.

Не сме стъпвали извън границите на концесията, която ни е отпусната. Няма нищо постоено извън сектора на концесията и без строително разрешение. Трябва да се направи едно много точно замерване от независим институт, за да се уверят българите и правителството, че всичко е легално, каза собственикът на „Юлен“.

Той добави, че му е трудно да обясни в Западна Европа защо в Банско няма втори лифт. Казвам им, че не можем да си обслужим добре хората в Банско, защото чакат по два часа на лифта, а те ме питат Защо, нали в България нещата стават по-лесно. И ние имаме ски зони в национални паркове – само в Австрия има десетки лифтове, които се строят в защитени природни зони. Винаги ме е срам да кажа, че 10 години се опитваме да направим втория лифит в Банско и не можем. Вторият лифт е мого важен, защото искаме Банско да стане най-добрата ски зона, искаме Банско да стане известен в целия свят, каза още Марк Жирардели.

В събота се откри официалния старт на новия сезон в Банско, във вторник  Министерството на околната среда и водите обяви, че легендарният скиор Марк Жирардели е мажоритарен собственик на концесионера на ски зоната „Юлен“ АД. В събота 55-годишният австриец откри ски сезона и поиска „спешна среща с премиера Бойко Борисов и ресорните министри“ за бъдещето на курорта. Петкратният носител на Световната купа в алпийските ски заяви, че е „крайно време Банско да се сдобие с втори лифт“. В съобщението на екоминистерството до медиите се твърди, че Жирардели доказал, че е собственикът на „Юлен“ по време на среща с ресорния министър Нено Димов, на която присъствали още министърът на туризма Николина Ангелкова и на икономиката Емил Караниколов. На въпросната среща австриецът бил показал оригинални документи, от които се видяло, че притежава 100% от „Такс сървисиз лимитед“, която се води мажоритарен собственик на „Юлен“ АД и обявил, че е упълномощил мениджмънта на „Юлен“ да води преговори и да се намерят „решения с цел бъдещото развитие на Банско“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни