Connect with us

България

Мария Габриел: Това е бил винаги стила на г-н Борисов

Публикувана

на

„Последната една седмица, отивайки включително в колегиума на комисарите в Брюксел, наблюдавайки ситуацията в Европа, има нещо, което излезе на преден план. Цялата кампания основният ми лайтмотив беше защитата на националния интерес на България в рамките на общоевропейския. В този контекст, когато в следващите няколко месеца до края на мандата на тази комисия ще се взимат важни решения – от бюджета, който трябва да защитим, защото са водени преговори, но те не са довършени и стигнем до много конкретни въпроси като Шенген, еврозоната, Механизмът за сътрудничество и проверка – не смятам, че България трябва в този момент да остане без глас в Европейската комисия”, коментира пред NOVA еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Тя бе и водач на листата на ГЕРБ за евровота, но в понеделник стана ясно, че се отказва от мястото си в Европейския парламент, за да остане комисар. Вместо нея за Брюксел заминава Лиляна Павлова.

Тя поясни, че в сегашния си състав Европейската комисия би трябвало да работи до 31 октомври. До тогава ще трябва да бъде избран нов президент и членове.

„На фона на резултатите в Европейския парламент и на това, че за момента не виждаме ясно очертаваща се коалиция от 3 или 4 партии, това може да отнеме повече време”, подчерта Габриел.

По нейните думи ГЕРБ стоят твърдо зад кандидатурата на Манфред Вебер за президент на Европейската комисия, който обаче според политическите анализатори няма големи шансове да бъде избран.

Според Мария Габриел до момента липсват представители от Централна и Източна Европа на водещите позиции в ЕС – президент на ЕК, председател на ЕП, президент на ЕЦБ и комисар по външната политика.

„Чуваме Франция, Германия, Дания, Холандия, на мен много би ми се искало, когато говорим, че няма втора категория граждани, да чуем гласа на Източна Европа”, подчерта Мария Габриел.

Тя добави, че разговори за намаляване на броя на европейските комисари не са водени.

„Дадох ясен облик на ресор, който почти не съществуваше преди две години – Дигитална икономика и общество. Днес това е един от най-мощните ресори в ЕС, приоритет на всички държави-членки”, отчете Габриел.

„Иска ми се България да се пребори за силен ресор в следващата Европейска комисия, който носи ползи и за нашата страна, и за Европа”, посочи тя и подчерта, че се радва на много голямо уважение от колегите и посочените кандидати европейски комисари.

„Важно е следващият европарламент да започне да функционира максимално бързо, за да се одобрят бюджетите и да не се получи вакуум”, поясни Габриел.

Тя коментира и оттеглянето на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ.

„Всички сме наясно с работата, която е вършел господин Цветанов. За това благодарността на председателя на партията беше повече от ясна. Коментарът спира дотук. От там нататък трябва да отдадем заслуженото на всички в тази кампания, на всичките ни структури, защото аз ги видях мобилизирани с истинско желание да покажем, че можем да се учим от грешките си, че трябва да сме близо до хората, че не трябва да се капсулираме”, поясни Габриел.

„Избирателите ни дадоха кредит на доверие на тези избори”, посочи тя. „Съвсем наясно сме с отлива на гласове, наясно сме за проблемите в области и местни структури”.

„Това е бил винаги стилът на председателя на ГЕРБ, г-н Борисов: даваш шанс да се поправят нещата, когато те се поправят и се случват добре, вървим всички заедно напред, когато това не се случва, вече се търпи радикална промяна и безкомпромисност”, заяви Мария Габриел. „Той даде ясна индикация, че вървим в тази посока”.

„Всеки ден, който си в политиката, ти си тук, благодарение на това, че хората са те избрали. Когато прекъснеш връзката и когато общият интерес се загуби някъде, тогава идва край”, подчерта Габриел.

Тя посочи, че на тези евроизбори скандалите са попречили на партиите да говорят за политики и решения.

„Много ми се иска 17-те българи в новия Европейски парламент да останат обединени и да работят като един. Не носи полза в националната делегация да няма разбирателство по важни теми. Единната позиция има шанс да бъде чута и отразена в решението”, смята Габриел.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2024
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Advertisement

Популярни