Connect with us

България

Марешки и Златев в задочен спор за цената на горивата

Публикувана

на

Зам.-председателят на НС и лидер на „Воля“ Веселин Марешки и шефът на „Лукойл“Валентин Златев влязоха в нов задочен спор за цените на горивата.

В телевизионно интервю политикът заяви, че е цинично Златев да говори за цените на горивата.

Собственикът на веригата VM Petrolium обясни, че за изсветляване на сектора и идеите на властта за касовите бележки няма нужда да се пише акциз и ДДС. Важен според него е маржът – доставна цена и продажна цена. По думите на Марешки може да има бензин и по 1,80 лв. Както ималолоу кост компании, така можело да има и лоу кост бензиностанции. „Опитвам се да работя около 1 ст. печалба, но моят марж е 7 стотинки. Разходите са 5-6 стотинки, имам 1 ст. печалба“, обясни Марешки.

От изказването му пред bTV се разбра, че според него големите компании завишават разходите до безкрайност. „В разходи за издръжка могат да вкарат всичко, това е голямата измама. Опитват се да вкарат това нещо, което е цинизма. Нас ни интересува само разликата между доставна и продажна цена“, твърди политикът. Марешки добави, че заради господстващо положение е трудно зареждането на гориво от чужбина. „Народът се съмнява, че има картел и аз съм на страната на народа“, каза още лидерът на „Воля“.

Не закъсня и отговора на Валентин Златев: „Нека Веселин Марешки покаже как се формира неговата цена на горивата, ние показахме как се формира нашата.“

Нека покаже какво покрива с този марж, призова още Валентин Златев. И добави, че ако г-н Марешки купува отнякъде по-евтини горива, от тези, които ние произвеждаме, да каже откъде. Другите търговци на горива са направили публични тези данни. От публичните отчети на Марешки излиза, че всичките му компании са на загуба, припомни Златев. От БПГА показаха как се формира цената на 1 литър гориво – бензин и дизел. В 1 литър бензин, например, цената от 2,11 лв. се формира от 0,71 лв. за нефт и нефтопреработка, 1,09 лв. – за различни данъци, 0,08 лв. – разходи за персонал и т.н. Как Марешки плаща на персонала на бензиностанциите си с такъв марж, попита още Златев.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни