Connect with us

България

Маратон за Изборния кодекс: кабините отпадат, район „Чужбина“ остава само на хартия

Публикувана

на

Всички парламентарни групи одобриха предложението на БСП в избирателните секции вместо кабини да бъдат поставени паравани за гласуване. Така отпадат т.нар. тъмни стаички, които позволяваха недобросъвестни практики като снимане на дадения вот, което се смяташе, че може да се използва за предаване на доказателства за изпълнен купен вот.

Параваните ще пазят тайната на вота, като такива ще има както за хартиеното, така и за машинното гласуване.

Депутатите приеха и още една промяна в Изборния кодекс – да има видеозаснемане във времето, когато се броят бюлетините. Решението беше подкрепено единодушно с 216 гласа „за“.

Район „Чужбина“ остава (на хартия). Секция ще се разкрива с 40 заявления

Депутатите отхвърлиха и друга идея, подкрепена първоначално от ГЕРБ, ДПС и БСП – а именно закриването на район „Чужбина“. Той остава, но все така на хартия, както беше и досега. Но от ГЕРБ не подкрепиха собствената си идея за заличаването на текста – по заръка на лидера си Бойко Борисов.

Заден ход от първоначалните заявки бе даден и за нужния брой заявления от избиратели, за да бъдат разкрити изборни секции зад граница. Той остава 40, а не както бе предложено – да станат 100. Подаването на заявления е важно единствено за разкриването на нови секции, тъй като според изборното законодателство места за гласуване в чужбина се отварят автоматично, ако на избори през последните 5 години в тях с гласували повече от 100 души. Има обаче условности, ако дадена държава наложи ограничения на броя секции.

Остава и досегашната разпоредба декларациите, с които хората гарантират, че няма да гласуват на друго място, ако подават вота си зад граница, да могат да се попълват и извън секцията.

Съставът на Центалната избирателна комисия (ЦИК) няма да се променя.

Въпреки че правната комисия в парламента бе приела предложението на „Възраждане“ изборната администрация да увеличи чистеността си от 15 на 25 членове и да може да се правят рокади в състава според тежестта на парламентарните групи в хода та мандата на комисията, залата не подкрепи окончателно текста.

Общественият съвет към ЦИК остава

Залата не подкрепи идеята на ГЕРБ и в частност на председателката на ПГ на партията Десислава Атанасова звеното към ЦИК, съставено от представители на неправителствени организации, да бъде закрито. То е призвано да следи работата на комисията и хода на изборния процес и да прави препоръки. Последният доклад на Обществения съвет, който е в подкрепа на машинното гласуване, което ГЕРБ, ДПС и БСП искат да отменят, не се хареса на бившите управляващи.

Но и закриването му бе „отменено“ от Борисов, след като идеята бе сред поводите за протест.

В предишните две пленарни заседания за ремонт на Изборния кодекс депутатите успяха да приемат само заглавието на проектозакона и да дебатират измененията по първия параграф. Това стана след две дълги заседания, няколко скандали и редица взаимни обвинения, продължили близо 18 часа.

Миналата седмица парламентарните групи на „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“ се обявиха „против“ разглеждането на изборните промени и настояха да бъде създадена временна комисия, в която те да бъдат обсъдени. Това обаче така и не се случи заради мнозинството на т.нар. „хартиена коалиция“ на ГЕРБ, ДПС и БСП.

В четвъртък е планирано депутатите да обсъдят и проект за изменение на решение на НС за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни