Connect with us

Свят

Малка победа за Лаура Кьовеши за поста главен прокурор на ЕС

Публикувана

на

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи подкрепи днес румънския кандидат Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС. Решението бе взето след тайно гласуване с хартиени бюлетини.

След края на гласуването бе съобщено, че от 50 подадени гласа Кьовеши получава подкрепата на 26 евродепутати от комисията, за френския кандидат Жан-Франсоа Бонер са постъпили 22 гласа, а за германския кандидат Андрес Ритер – един глас. Една бюлетина е била празна.

Румънката Лаура Кьовеши спечели вота на две комисии в Европарламента за поста първи главен прокурор на ЕС.

След вчерашното изслушване Комисията по гражданските свободи, правосъдие и вътрешни работи я постави днес начело с 26 гласа пред основния й съперник французина Жан-Франсоа Бонер, който получи 22 гласа, и германеца Андрес Ритер с 1 глас. Снощи помощната Комисия по бюджетен контрол класира по същия начин тримата кандидати, като Кьовеши взе 12 гласа, Жан-Франсоа Бонер – 11 гласа, а Андрес Ритер само 1 глас. По този начин се потвърди предварителното класиране на тримата, което направи експертното жури, пресяло първоначалните 24 кандидати.

Лаура Кьовеши получи аплодисменти снощи след маратонското си изслушване, което продължи значително повече, отколкото на другите двама кандидати. Заядливи въпроси й задаваха само няколко румънски депутати, на които тя отговори сдържано и достойно, докато повечето евродепутати от други държави й изразяваха възхита от смелостта срещу политическия натиск в родината й. Германският депутат Андрес Ритер, който по жребий говори първи, бе запитан как гледа на очернящата кампания срещу нея в Румъния и отговорът му бе: „Много съм впечатлен от нейния кураж и съм горд, че съм кандидат заедно с нея за този пост“.

Френският кандидат Жан-Франсоа Бонер, когото посланиците на държавите от ЕС (КОРЕПЕР) класираха на първо място миналата сряда в таен вот, разочарова някои евродепутати, като настояваше, че главният прокурор на ЕС трябва да бъде и дипломат, за да намира общ език с правителствата на страните членки. Той бе подложен на много въпроси как ще запази при това положение независимостта си от политически натиск и от отговорите му се разбра, че се чувства независим от изпълнителната власт едва от 6 години, защото до 2013 г. френското Министерство на правосъдието е имало право да дава инструкции на прокуратурата по конкретни дела.

За разлика от него Кьовеши представи статистика как за пет години като главен прокурор в Националната дирекция за борба с корупцията е пратила през съда в затвора министри, депутати, магистрати и други висши функционери от различни партии, като повдигнатите от нея обвинения са довели до отнемане на имущество за над 3 милиарда евро. Що се отнася до борбата с измамите с еврофондове, другите двама кандидати едва успяха да си спомнят по няколко дела, в които са участвали, докато румънката каза, че е имала повече от 2000 такива дела.

След гласуването днес решението ще бъде изпратено на председателя на Европарламента Антонио Таяни. Тъй като се различава от позицията на КОРЕПЕР, ще започнат вътрешни преговори. Окончателното решение ще зависи от пленарния вот в Европарламента и от Съвета на ЕС, в който участват министрите на правосъдието. Това означава, че до изтичането на мандата на този Европарламент в края на май ще се знае името на първия европейски главен прокурор.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни