Connect with us

България

Майките на деца с увреждания грабнаха приза „Човек на годината“

Публикувана

на

Родителите на деца с увреждания бяха отличени с наградата „Човек на годината 2018“ на Българския хелзинкски комитет (БХК). Те повече от половин година протестираха с настояване за законови реформи в политиките на държавата спрямо хората с увреждания. Председателят на БХК Красимир Кънев определи действията на майките през тази година „най-масовата правозащитна акция за последните години“. Направихме много, но не е всичко и ще продължим, казаха една от майките, цитирана от БНР.“Тази награда е не само за всички протестиращи родители, тя е и за стотиците хора с увреждания, които протестираха рамо до рамо с нас. Тя е и за съгражданите ни зад граница, които организираха солидарни протести в чужбина. Тя е и за тези, които ни подкрепяха с призиви „Не се отказвайте!“ и „С вас сме!“. Вие ни давахте сила и кураж да продължим, дори когато бяхме на ръба на изтощението и отчаянието”, написаха от „Системата ни убива“ във Фейсбук след получаването на наградата.
В неделя родителите на деца с увреждания учредиха Национална гражданска инициатива, която се казва „Системата ни убива всички“. Председател на Инициативния комитет е Мая Стоицева, в него влизат още Весела Одажиева, Боряна Драганова, Валентина Ташкова, Цветелина Маринова и Шенай Мустафа.
Новосъздадената инициатива настоява за ратифициране на Факултативния протокол към Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, както и за промяна на модела на оценка на увреждането, въвеждане на индивидуална оценка на потребностите на всеки човек с увреждане.
Приз за цялостен принос през 2018 г. получиха алпинистът Боян Петров, чието изчезване доведе до безпрецедентна спасителна акция, и починалата при съмнителни обстоятелства родилка след раждането на първото си дете – Ренета Томова. Природозащитната кауза е нейната страст, а смъртта ѝ произведе обществен дебат за раждащите жени в страната.

Категории и наградени:
– “Награда за доблест”- Кампания 7000
– “Вдъхновение на годината “ – “Love guide”
– “Журналист на годината” – Димитър Стоянов, от сайта “Бивол”
– „Застъпник на годината“ – фондация “Четири лапи” и фондацията “Дивите животни”
– “Активист на годината “- фондация “Глас” , фондация “Абилитист“ и фондация “Действие”
– “Постоянство и храброст” – учител от с. Иваново, Андриан Христов; за интегриране на сирийски деца в местното училище

Подгласна награда бе връчена за две организации, които защитават правата на жените. Това са Български фонд за жените и клуб “Не си сама”.

vlastta.bg

 

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни