Connect with us

България

Мая Манолова: Третият мандат е шанс „Съединението прави силата“ на партиите на протеста

Публикувана

на

Президентът Румен Радев провежда консултации за съставяне на правителство с шестата парламентарно представена политическа сила, коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. На срещата при държавния глава присъстват председателя на парламентарната група на коалицията Мая Манолова, заместник-председателят на Народното събрание Татяна Дончева и адвокат Николай Хаджигенов.

Вие вляхте в парламента нова енергия и страст. Това е добре, защо дебатът трябва да се води там, където му е мястото – в парламента. Разчитам и на вашия опит като депутати и юристи. Това каза президентът Румен Радев в началото на консултациите си с представителите на „Изправи се! Мутри вън!“.

„Днес търсим баланса между добрите решения, които да доведат до съставянето на едно правителство на промяната и времевия хоризонт за съставянето на едно такова правителство. Това е целта на тези консултации. Трябва да изчерпим всички възможни хипотези, защото виждаме, че обстановката е много сложна и динамична. Зададох този въпрос на всички останали партии, така че го отправям и към вас. Въпросът е за хипотетичен трети мандат, ако не сполучат другите два. Искам да знам вашето отношение по този въпрос и вашата готовност да се работи в тази посока, изобщо за съставяне на правителство. Искам да знам приоритетни цели, какви инструменти и механизми вие виждате и ще работите по тях за намиране на консенсус, общо решение за постигане на едно не перфектно, но рационално решение в тази трудна обстановка за България“, добави държавният глава.

„Нашата парламентарна група е представител на обикновените хора и граждани. Ние защитаваме техните интереси. Ние ясно сме заявили нашите четири приоритета. Първият е свързан с умелото управление на пандемичната криза. Вторият е свързан с незабавна икономическа подкрепа за бизнеса и всички домакинства, пострадали от ковид кризата. Третият ни приоритет е свързан с очакванията на българските граждани да има стабилно парламентрано мнозинство, което да осигури демократични промени и съдебна реформа. Четвъртият ни приоритет е стабилен кабинет. Ние приветстваме вашата идея за съставяне на стабилно и отговорно правителство“, отговори от своя страна Мая Манолова.

„На първо място категорично и ясно трябва да заявим, че няма да подкрепим правителство излъчено от Бойко Борисов и ГЕРБ. Бихме подкрепили правителство с участието на ИТН и ДБ. Ние имаме пълно рабзирателство с тях относно това, че трябва да се извърши дълбока съдебна реформа и реформа в изборните правила“, заяви тя.

„Относно евентуалното връчване на третия мандат – ваша е отговорността за него, г-н президент. За нас не е редно той да бъде връчен на нас, но съвсем спокойно може да бъде връчен на друга партия от протестите и така да се състави едно правителство на реформата. Нашите усилия като законодатели ще бъдат насочени точно към това – създаване на закони на промяната. Ние бихме подкрепили правителство на промяната“, каза още Манолова.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2021
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement