Connect with us

България

Мая Манолова се скара на Хаджигенов: Ако смята да става министър, може и да не е част от парламентарната група

Публикувана

на

„Изправи се! Мутри, вън“ заплашва да се разцепи още преди депутатите й да са се заклели в Народното събрание. 

Не е задължително Николай Хаджигенов да е част от парламетнарна група на „Изправи се! Мутри вън“, особено ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС. Това каза Мая Манолова, съпредседател на „Изправи се! Мутри вън!“ по време на брифинг.

Брифингът на Мая Манолова бе във връзка с думите на Николай Хаджигенов, който в ефира на БНТ заяви, че не може без гласовете на БСП да се направи нищо и че е готов да бъде министър, ако се наложи да се пожертва. „Изразеното от г-н Хаджигенов мнение тази сутрин по националната телевизия е негово лично мнение, което по никакъв начин не ангажира коалицията „Изправи се! Мутри вън!“.

„Изразеното от г-н Хаджигенов мнение тази сутрин е негово лично мнение, което по никакъв начин не ангажира коалицията „Изправи се! Мутри, вън“. Нееднократно в предизборната кампания сме заявили ясно, че нито ще даваме, нито ще търсим подкрепа от ГЕРБ и ДПС. В разговори и пазарлъци с партиите на статуквото не влизаме. С ГЕРБ, с ДПС и с БСП в пазарлъци за правителство не влизаме“, каза тя.

Манолова постави под съмнение и бъдещата позиция на Хаджигенов в парламентарната група, като подчерта, че той е бил съпредставляващ коалицията заедно с нея „до провеждането на парламентарните избори“.

„Предстои да се формира парламентарна група, която ще избере ръководство и говорители. Те ще изразяват мнението на ПГ. Не е задължително г-н Хаджигенов да е част от тази парламентарна група, особено ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС. Нито един от избраните депутати, който си позволи да влиза в договорки за министерски кресла, няма да бъде част от парламентарната ни група. Ще водим разговори с ИТН и Демократична България за общи действия. Казали сме ясно и какви ще бъдат първите стъпки на „Изправи се“ след влизането в парламента“, каза тя.

Манолова не отговори дали е изяснила позицията си с Хаджигенов в личен разговор, преди да излезе пред медиите.

Самият той по-рано потвърди позицията си, че „идеята да правим избори, докато спечели който и както трябва, е супер готина, но това не е демокрация“, както и че „е нужно опозиционно настроено правителство“, дори то да е кабинет на малцинството, което да „ликвидира Борисов, ГЕРБ и герберщината“.

Тя обяви, че ще настоява за промени в Изборния кодекс, смяна на състава на ЦИК и на ръководителя на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов, защото „никои избори не могат да бъдат честни при тази изборна администрация„.

„За нас е неприемллива каквато и да е договорка за постове, особено с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Предупредили сме и е ясно, че никакви разговори от „готови да се жертват“ да станат министри, няма да бъдат толерирани. Решенията за подкрепа на кабинет ще се вземат в ПГ“, каза Манолова.

Татяна Дончева коментира, че „е нужно по-голямо хладнокръвие от всички ни“ по повод заявените мнения на хора, които досега не са участвали в парламентарния живот.

„Аз не бих пледирала за никакви крайности, но се наложи да дадем този брифинг, тъй като реакцията на сутрешното изявление на Хаджигенов беше прекалено бурна. Ако си дадем няколко дни за всички нови в политиката хора, които не са пробвали какъв ефект произвеждат думите им, ще намерим едно златно сечение“, каза тя в отговор на въпрос дали той ще бъде отлъчен от бъдещата група.

vlastta.bg

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement