Connect with us

България

Люксембург заяви пълна подкрепа за България в Шенген

Публикувана

на

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с Жан Аселборн, министър на европейските и външните работи и министър на имиграцията и убежището на Великото Херцогство Люксембург. Европейската интеграция на Западните Балкани беше сред основните теми в разговорите.

Министър Захариева и министър Аселборн се договориха България и Люксембург да работят заедно за европейската перспектива на страните от Западните Балкани след липсата на решение за начало на преговори с Република Северна Македония и Албания. „Европа направи голяма грешка като на последния Европейски съвет не се съгласи да започне преговори с Република Северна Македония и Албания. Това наистина не е добре. Ще дадем най-доброто от себе си, за да не забрави ЕС Балканите“, подчерта Жан Аселборн.

„Люксембург е една от 6-те държави, основателки на ЕС, с много опит от предишни периоди на председателство и вашия опит и подкрепа особено по европейската перспектива на Западните Балкани бяха изключително важни за нас“, каза Екатерина Захариева. Тя подчерта, че по европейските въпроси България и Люксембург имат 90 на сто сходни позиции, включително борбата с климатичните промени, дигиталния пазар, сближаването и намаляването на различията между страните в ЕС, политиките на добросъседство. По темата за бъдещия общ бюджет на ЕС външният ни министър подчерта необходимостта той да бъде балансиран като в него да не бъде забравяна кохезионната политика.

Двамата министри обсъдиха и бъдещето на Европейския съюз и новата Европейска комисия като изразиха надежда, че тя ще започне пълноценна работа на 1 декември. Жан Аселборн потвърди пълната подкрепа на Люксембург за интеграцията на България в Еврозоната, начало на преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и за пълноправно членство в Шенген. „Люксембург ще направи всичко, което може, за да стане България част от Шенген. Трябва да направим тази стъпка в ЕС. Ако не я направим, дискриминираме страната ви“, каза Жан Аселборн. Двамата министри подчертаха, че трябва да се работи повече за активизиране на икономическото сътрудничество.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни