Connect with us

Лайфстайл

Лунният кораб на бедна Индия кацна на южния пояс на Луната

Публикувана

на

Индия стана четвъртата държава с успешна мисия до Луната и първата, която успява да осъществи кацане на южния полюс на спътника.

Това е вторият опит на Индия за кацане на Луната. Мисията идва само два дни след като руската „Луна 25“ се разби. Тя трябваше да кацне в същия неизследван район.

Апаратът Чандраян-3 направи успешно кацане в 15,34 часа българско време днес. Това бе и предварително обявеният час от космическата администрация в Делхи. Целият процес се излъчваше на живо.

В неделя и Русия направи опит да кацне на Луната с апарата Луна-25, който разработваше 15 години, но мисията претърпя фиаско. Сделаната в Русия машина се строши при опита си за кацане.

След 40-дневно пътуване, започващо от космическия център Сатиш Дхаван в Шрихарикота, мисията Чандраян-3 на Индийската организация за космически изследвания (ISRO) достигна Луната. Спускаемият модул Викрам извърши меко кацане на Луната 15:34 българско време на 23 август.

Мисията Чандраян-3 е продължение на мисията Чандраян-2 от 2019 г., когато спускаемият апарат Викрам се разби в лунната повърхност. Основната цел на мисията е проста – демонстриране на способността на космическата агенция да извърши меко кацане на Луната.

Индия се присъедини към малък и ексклузивен клуб от страни, които са успели да кацнат меко на Луната. Досега клубът има трима членове – САЩ, Съветския съюз и Китай.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни