Connect with us

България

Луи Айер-швейцарецът дал всичко на България и загинал за нея

Публикувана

на

Луи Айер – швейцарецът, който даде живота си за България.

През 1893 г. българският просветен министър Георги Живков кани Луи Айер заедно с още 9 швейцарски педагози в България, където да поставят основите на спортното образование в страната.
По време на престоя си в България Луи Айдер се сближава с българския народ, започва да се интересува от неговите обичаи, история и фолклор. Възпитава своите спортисти в патриотизъм и сам започва да изпитва неподправена обич към България, сам казва:
„Нищо от това, което се отнася до нравите, обичаите и стремежа на тази страна, не ми е чуждо“
През 1912 г. избухва Балканската война и швейцарецът, който съвсем спокойно би могъл да напусне България и да се върне в алпийския уют на родната си страна, се записва като доброволец в Македоно-одринското опълчение. Нещо повече – той сам набира още доброволци и така сформира своя „Юнашки легион“, в който се включват български спортисти, които той е тренирал. 


Във войната се включват и сънародниците на Айер, дошли с него в България, както и дъщеря му, която по време на бойните действия е милосърдна сестра.
Като ротен командир през Балканската и Междусъюзническата война Луи Айер участва в редица тежки сражения – за своята храброст швейцарецът е произведен в чин подпоручик и получава два ордена “За храброст“. 


Луи Айер не само воюва за България на бойното поле, но след трагедията, която страната претърпява през Междусъюзническата война, той със собствени средства издава на френски език книгата „Pro Bulgaria“, в която пламенно защитава българския национален идеал и стремежа на българите за обединение. Луи Айер остро критикува разразилата се антибългарска кампания и разкрива жестокостите, които съюзниците извършват срещу българското население.


През Първата световна война, Луи Айер не се поколебава и въпреки възрастта си (51 години) отново се записва доброволец, първоначално е изпратен в обоза, но по негово настояване отива на първа линия. В сражения край Дойранското езеро Луи Айер отново показва храброст и самоотверженост. На 2 септември 1916 г. забележителният швейцарски педагог и голям български патриот Луй Айер е смъртоносно прострелян. 


Луи Айер жертва себе си в името на идеала на „своята втора родина“ , както с умиление нарича България…
В Швейцария съществува традиция всяка сутрун пред домовете да бъде издиган националният флаг. Пред семейната къща на Луй Айер и до днес се вее българският трибагреник.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни