Connect with us

България

Любомир Каримански оглави бюджетната комисия, Йордан Цонев – икономическата

Публикувана

на

46 Народно събрание най-после одобри съставите на постоянните си комисии, без които досега беше невъзможно да се обсъждат, променят или приемат нови закони.

Изборът на комисиите се случи почти един месец след първото заседание на парламента – т.е. със значително забавяне на фона на предходния мандат между април и май. За сравнение, 45 Народно събрание избра ръководителите и членовете на трите комисии по финанси, правни въпроси и здравеопазване още в първия ден след учредителното си заседание.

Първа за актуализацията на бюджета се очаква да заработи ресорната комисия. Тъй като най-вероятно ще се върви към нови предсрочни парламентарни избори, според депутати може и да не се стигне до окончателното приемане на други законопроекти.

Депутати от „Има такъв народ“ ще председателстват двете ключови комисии в 46-ия парламент – по конституционни и правни въпроси и по бюджет и финанси. Първата оглави юристът Андрей Михайлов, а втората – финансистът Любомир Каримански. Другите депутати от „Има такъв народ“, които ще ръководят комисии, са Иван Хиновски (енергетика), Димитър Гърдев (външна политика), Николай Радулов (вътрешна сигурност и обществен ред), Пламен Абровски (земеделие, храни и гори) и Силви Кирилов (здравеопазване).

Втората политическа сила ГЕРБ-СДС получи председателски места в четири комисии. Бившият вицепремиер Томислав Дончев оглави комисията по въпросите на ЕС, а бившият транспортен министър Росен Желязков – ресорната комисия в парламента. Депутатът Тома Биков оглави комисията по културата и медиите, а колегата му Радомир Чолаков – тази за правата на човека и жалбите.

Депутати от „БСП за България“ също ще председателстват четири комисии – комисията по социална политика оглави Георги Гьоков, комисията по образование и наука – Ирена Анастасова, тази по отбрана – Атанас Зафиров, а тази за децата, младежта и спорта – Иван Ченчев. И „Демократична България“ ще ръководи четири комисии – Борислав Сандов оглави комисията по околната среда и водите, Ивайло Мирчев – комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии, Цецка Бачкова – тази за взаимодействие с гражданското общество, а Антоанета Цонева – за българите извън страната.

ДПС оглави две важни комисии – Йордан Цонев ще председателства комисията по икономическа политика, иновации и туризъм, а Халил Летифов – тази по регионалната политика.

Комисията за контрол върху службите и използването на специални разузнавателни средства ще се ръководи на ротационен принцип от Светлин Стоянов („Има такъв народ“), Христо Терзийски (ГЕРБ-СДС), Филип Попов (БСП), Иван Димитров („Демократична България“) и Елхан Кълков (ДПС).

Ръководно място освен Христо Терзийски ще има и друг бивш вътрешен министър на Бойко Борисов – Младен Маринов ще е зам.-председател на вътрешната комисия. Във вторник заради побоя от полицаи над протестиращи миналото лято бяха поискани техните депутатски оставки. Днес Николай Хаджигенов обяви, че кандидатурите им са подходящи и за ръководството на комисията за правата на човека. Той обясни, че групата му е против ГЕРБ да я оглави.Зам.-председател на комисията по образование и наука ще е неуспелият кандидат за премиер на „Има такъв народ“ Пламен Николов.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ се отказа от ръководни места в комисиите.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement