Connect with us

България

Лорер заплаши с дела заради имотния скандал на „Чаталджа“

Публикувана

на

Водещото лице на „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер заплаши да съди журналисти за Винеткагейт. Това се случи в пост, публикуван около полунощ в сряда. Той озаглавява обясненията си по темата: „САМО ФАКТИ, БЕЗ ПРИЛАГАТЕЛНИ“ и подчертава, че имотите, обект на многобройни публикации, са купувани и продавани на пазарни цени, декларирани и всички данъци се плащат в срок.

Бившият министър на иновациите направи първия си коментар за имотните сделки, заради които ще бъде разследван от Антикорупционната комисия заедно с финансовия министър Асен Василев.

„Имотите, обект на многобройни публикации, са купувани и продавани на пазарни цени, декларирани и всички данъци се плащат в срок“, пише Лорер в профила си в социалната мрежа и дава следната информация за апартамента:

1/ Фирмата CTW е закупила имота през 2019 година на пазарни цени на стойност 950.000 евро и ми е продала част от него на пазарни цени, съответстващи на дела ми в къщата, поетите рискове за състоянието на конкретния имот и на имотния пазар през 2020. Няма как цените да не са пазарни предвид факта, че сделката за къщата е финансирана с банков кредит, и къщата е обезпечение по него.

2/ По предварителна уговорка влизам с финансово участие още по време на ремонта през 2020, отбелязано в декларацията ми пред КПКОНПИ от 2021г. През 2020, когато влизам в този имот, състоянието му е почти само на груб строеж, останали са само носещите конструкции. Годината е първата Ковид година. Влизам в съсобственост в сериозно недовършен имот. Това винаги се отразява на цената на свободния пазар.

3/ Фактическата продажба на имота се извършва почти 2 години по-късно, когато завършват сложните процедури по урегулиране на отделните части с отделни нотариални актове. Това забавяне се дължи на моето настояване да не придобивам идеални части.

След преструктуриране на къщата и разделение на два имота, през 2022, сключвам нотариална сделка и придобивам имота нотариално.

4/ През 2023 го продавам на пазарни цени за идеален център на София и за напълно завършен и мебелиран вид. Защо заедно с фирмата? Защото купувачът искаше да закупи само целия имот. Защо моята цена е по-висока? Защото не държах да продам току-що построения си дом, освен ако не си заслужава наистина.

5/ Всичко е декларирано и съответно всички дължими данъци се плащат в срок. Заради краткият срок на притежание, тази година предстои да платя пълен данък печалба.

6/ Не съм отдавал под наем, нито съм получавал наем за апартамента от когото и да било.“

„Всичко това можеше да стане достояние на заинтересованата общественост, ако авторът на първата публикация беше запитал предварително, какъвто опит въобще не е правен“, отбелязва Лорер във Facebook и добавя, че е наясно, че нежеланието му да дава подробни детайли пред медиите е довело до нарастване на „лавината срещу нас“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни