Connect with us

Свят

Лондон блокира шанса за Brexit до 31 октомври, британците са за нов реферндум

Публикувана

на

Brexit най-после ще започне по същество, но изглежда няма да приключи до 31 октомври.

Британският парламент взе решение да подкрепи по принцип законопроекта на кабинета на Борис Джонсън за напускане на ЕС с 329 на 299 гласа.

Минути по-късно само 14 гласа не достигнаха на Консерваторите да прокарат предложението си за скоростно обсъждане и гласуване на текста му в рамките на два дни. Така депутатите ще могат да дебатират по проектозакона или да внасят междинни промени.

Борис Джонсън обяви, че все пак приветства първия успешен вот в Камарата на общините, свързана с конкретни текстове за условията на Brexit. Той обяви, че лидерите на ЕС ще трябва да преценят как да отговорят на формалното искане за ново тримесечно отлагане на прекратяването на членството.

Джонсън обяви още, че ще „замрази“ разискванията по законопроекта за Brexit в следващите дни, т.е. крайното решение ще се отложи още повече, докато Брюксел не даде сигнал за готовността си да удължи крайния срок.

Говорителят на ЕК Мина Андреева съобщи в Twitter, че „Комисията отбелязва резултата от гласуването тази вечер и очаква британското правителство да ни информира за следващите стъпки. Председателят на Европейския съвет обсъжда с лидерите  а страните-членки искането от страна на Великобритания за удължаване на срока до 31 януари 2020“.

Петиция, с искане за втори референдум за излизане на Великобритания от ЕС за по-малко от 48 часа, беше подписана от над 240 хиляди души, съобщава The Independent. Освен обикновените граждани към движението се присъединиха и редица висши членове на британския парламент.

За по-малко от 48 часа около четвърт милион души подписаха петиция с искане за втори референдум за излизане на Великобритания от ЕС, съобщава The Independent.

Писмото е съставено от изданието и кампанията в подкрепа на референдума People’s Vote на фона на нарастващите призиви британските и европейските политици да „направят всичко възможно“, за да предоставят на британците възможност също да се изкажат за или против всяка сделка на премиера Борис Джонсън. Така в деня на изборите в Камарата на общините повече от милион британци излязоха на улиците на Лондон, като поискаха нов референдум за Брекзит.

Призивът беше подкрепен и от редица членове на британския парламент. Наред с другите, на съботния марш говориха членовете на кабинета в сянка Даян Абът и Емили Торнбъри, кметът на Лондон Садък Хан и лидерът на Либералдемократическата партия Джо Суинсън.

Според The Independent писмото, което вече е подписано от повече от 240 хиляди души, ще бъде едновременно доставено на британския премиер, на Камарите на лордовете и общините на британския парламент и на Европейския парламент до 31 октомври, предполагаемата дата на Брекзит.

То ги моли да уважават нашите общи демократични ценности; то ги моли да не се обръщат с гръб към нас сега и да не ни лишават от възможността да се изкажем на референдума, заяви Кийър Стармър, министър в сянка по въпросите на Брекзит.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни