Connect with us

България

Лидерът на ГЕРБ: Или с ПП-ДБ, или всички партии да направим кабинет за 2-3 месеца

Публикувана

на

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова лидерите на партиите и най-вече тези на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) да изкоментират бюджета преди да подходят към разговори за редовен кабинет.

Искането му е във връзка с представения вчера проект за държавен бюджет от служебното правителство, който предвижда предвижда дефицит в размер на 6.4% от БВП. Борисов използва цифрите в предложенията на служебния кабинет, за да отправи критики към бившите управляващи от ПП и ДБ.

Той ги обвини в това, че техните решения са довели до нарастването на държавния дълг. Председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова дори сравни двата модела, като очерта мрачна картина за управлението на кабинета „Петков“ и даде положителна оценка за 12-те години власт на ГЕРБ.

Прогнозите за икономическия растеж на служебното правителство са твърде оптимистични. Свиването на дефицита без да се пипат данъци може да става с не повече от 1% на година. През 2020 отговаряхме на всички критерии за еврозоната, днес не отговаряме на нито един. Или трябва да се вдигат данъци, или да се отложи влизането в Еврозоната, каза Деница Сачева от ГЕРБ.

„Има 3 основни извода – вдигане на данъци, ако още е 6,4% дефицитът, забравяме за еврозоната. Второто лечение се казва Симеон Дянков – постна пица, рязане на разходи. Ако и това не се направи, отиваме на третия вариант, никоя партия не поема отговорност, догодина стават 30 млрд., по-догодина 70 млрд. дълг, това са цифрите. И затова се обръщам към всички най-добронамерено, следва отговор на въпроса ние ще гласуваме ли таван на лимита на външния дълг, след всичко, за което съм предупреждавал“, посочи Бойко Борисов.

„Или правиме с ПП и ДБ, или трябва партиите да се произнесат и всички съвместно поне за месец, два или три – да се направи правителство, което да измъкне държавата от калта“.

Това каза в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията.

Така той изглежда разкри какъв е лансираният от него през последните дни план „Б“, за който досега отказваше да разкрие детайли.

Сегашното изказване на Борисов съвпада с лансираната няколко пъти през последните години от ДПС идея за „програмен парламентарен кабинет“, включващо всички парламентарни партии. Сега, обединение между ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН би било представено именно така, като обяснението ще е, че не участват всички, защото ПП-ДБ и „Възраждане“ сами се отделят от „общия компромис“.

В събота след въпрос дали е готов да управлява с БСП и ДПС, Борисов първо каза, че най-добре е за страната е да има управление между ГЕРБ и ПП-ДБ, а след това добави: „За да извадим държавата от дъното и сме готови да го направим“. Уточни обаче, че БСП иска прогресивен данък, а от ГЕРБ не са съгласни, с ДПС пък не им стигат гласовете.

От думите на Борисов се разбра, че той не одобрява идеята провителство на малцинството, най-малкото защото то не се прави с толкова малко депутати.

„Честното беше да имаме отговор от ПП-ДБ с кого желаят и от кого очакват подкрепа, защото от всички означава, че нямат никакво намерение да го правят, защото всички са ДПС и БСП и ИТН, и Възраждане и ние. След като не искат да конкретизират кои са всички, започваме да четем бюджета“, каза той.

„Или трябва да се вдигат данъци, или да се отложи влизането в еврозоната“

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни