Connect with us

Свят

Лявата революция на Джо Байдън: 15 долара на час

Публикувана

на

Да се удвои минималната заплата до 15 долара на час, за да се извадят милиони американци от бедността. Това е амбициозното предложение на новия президент на САЩ Джо Байдън, което вече е на бюрото на законодателите. То може да се превърне в социална революция за най-бедните в една страна с крещящи социално-икономически неравенства, информира Франс прес.

Предложението е част от плана на Байдън на стойност 1,9 трилиона долара.

Наред с други неща, като чекове за по 1400 долара стимули за американците и 130 млрд. долара за подпомагане на училищата да отворят отново.

Байдън твърди, че всеки, който има работа на пълен работен ден, не трябва да живее в бедност, повтаряйки по този начин постулатите на Демократическата партия.

Още преди пандемията федералната минимална заплата от 7,25 долара на час не можеше да бъде оправдана от икономическа и морална гледна точка, каза демократът от щата Вирджиния Боби Скот, представяйки проектозакона.

Минималната ставка не се е променяла и на йота от 24 юли 2009 година.

Когато работиш 40 часа седмично в най-богатата страна в света, не трябва да живееш в бедност, отбеляза сенаторът от Върмонт, който е вносител на проекта и се надява да убеди скептиците.

Икономическият спад, предизвикан от пандемията, засегна най-вече малките компании, по-специално от ресторантьорския сектор, които не гледат с добро око на предложението.

Мярката ще доведе до непреодолими разходи за много заведения, които няма да имат друг избор освен да съкратят повече служители или да затворят окончателно.

Новият министър на финансите Джанет Йелън заяви от своя страна, че увеличаването на минималната заплата ще позволи на десетки милиони американци да излязат от бедността, създавайки възможности за безброй малки компании в страната.

Добър или лош е този ход за икономиката? От дълго време се води ожесточен дебат сред икономистите и въпросът все още не е решен, тъй като икономическата реалност не е същата, ако работиш в Ню Йорк (многобройни възможности, по-висока цена на живота) и в Мисисипи (по-малко възможности за работа и по-евтин живот), отбелязва АФП.

Някои републиканци подкрепят увеличаването на минималната заплата, но са не и с 15 долара на час. Те предупреждават, че подобно увеличение може да доведе до загуба на работни места.

Умерените републиканци, като сенатор Лиса Мурковски от Аляска и конгресменът Том Рийд от Ню Йорк призоваха Байдън да отдели повишаването на минималната заплата от преговорите по COVID плана и да се справи с тази задача отделно.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
1 Comment

1 Comment

  Leave a Reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Advertisement

  Facebook

  Календар

  февруари 2021
  ПВСЧПСН
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  Advertisement