Connect with us

България

Лекар от Варна с 1.4 млн лева в касичката си от фалшиви ТЕЛК-ове

Публикувана

на

1.4 млн. лева са намерени в банкова касета на един от корумпираните лекари при акцията срещу фалшивите ТЕЛК-ове във Варна. В друга той бил прибрал 270 хил. лв. Арестувани са петима лекари и един посредник, обявиха разследващите на брифинг.

Разпитани са 31 души, на които са били издадени ТЕЛК решения и са вземали инвалидни пенсии, без да имат право на това. „Работили са като търговско предприятие“, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.
В основата на схемата са лекар кардиолог от Варна и брат му, които са търсили „клиенти“. Двамата са уважавани в лекарските среди. Кандидатите са изпращани при лекари от ТЕЛК комисии от престъпната група. Трябвало да кажат паролата „Много поздрави от Р.“, за да започнат да се обработват докумените им.

 

Някои забравяли да кажат паролата и после се връщали. Тарифата била от 1500 до 2500 лв. Свързвали се с лаборанта, доктора от рентгена и други специалитсти, които трябвало да изкарат здравия – болен и да го уредят с пенсия.“90% от фалшивите ТЕЛК-ове са издадени на турскоговорящи български граждани“, каза директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. С роми не били работили.Близо 30 на сто от хората в Силистра са с ТЕЛК-ове, установила проверка на прокуратурата. Следват районите на Враца, Габрово и Разград. Покрай парите от ТЕЛК-овете всеки е получавал десетки други социални услуги – винетки, дърва, въглища и др. А НОИ нямало как да контролира механизма по издаване на документите. Така осигурителният институт нямал никаква друга възможност, освен да плаща.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че работата по случая започнала през май миналата година. За 4 месеца над 200 души са придобили ТЕЛК-решения.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни