Connect with us

България

КСНС търси развръзката за македонския въпрос

Публикувана

на

Президентът Румен Радев открива заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“.

Непосредствено преди откриването на КСНС пред президентството имаше политическа демонстрация. Неизвестен разпръсна позиви пред „Дондуков“, в които пишеше „В Македония българи няма, а само македонци. И Пиринска Македония е така“.

През последната половин година България е подложена на непрестанен натиск от страна на европейските партньори за отварянето на вратата на западната ни съседка Северна Македония към ЕС.

Откриването на КСНС идва и на фона на управлението на новото правителство, което обеща да поднови диалога с македонските си колеги.

На заседанието не са поканени да присъстват членовете на смесената българо-македонска комисия.

ВМРО организира протест пред Президентството преди началото на КСНС при президента по темата за преговорите за Северна Македония. Патриотите настояват за национален референдум за Северна Македония. Протестът на ВМРО, обявен като мирно събиране на „Дондуков“ 2, е провокиран от противоречивите изказвания на министър-председателя Кирил Петков, както и някои негови действия.

Патриотичната формация посочва, че едно от тях е изпращането на външнополитическия съветник на премиера Весела Чернева в Скопие, без да е ясно с каква цел е направена визитата и какво е обсъждано.

От партията на Красимир Каракачанов припомнят, че Весела Чернева е един от най-големите критици на наложеното българско вето за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Дни преди потвърдената визита на премиера Кирил Петков на 18 януари тази стъпка е важна, защото ще определи дали България ще съумее да стъпи на единна позиция, за да изгради нови отношения със Скопие след година на блокаж заради ветото за преговори с ЕС и над две години на покачващо се напрежение, откакто България обяви, че смята да го наложи.

Срещата има само съвещателна сила, но има вероятност да се превърне в бламиране на премиера. Това би би поставило голяма въпросителна от смисъла да пътува до Скопие седмица по-късно. Добрите намерения и в голяма степен протоколът изискват покана и към северномакедонския премиер скоро да посети България. Но при отсъствие на сигнали за реална промяна в София Димитър Ковачевски може да изчака и цялата идея за динамика в контактите да се отложи, в най-добрия случай.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

юни 2022
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement