Connect with us

България

Крум Зарков: Спите ли дълбоко? Упоени ли сте вече достатъчно?

Публикувана

на

Спите ли дълбоко? Упоени ли сте вече достатъчно от това, което се случва от сутринта? Готови ли сте за последния удар?“, с тези думи се обърна към делегатите на конгреса на БСП Крум Зарков, който обяви, че ще се кандидатира за лидер на социалистическата партия заради подадената от Корнелия Нинова оставка през ноември след лошите резултати на изборите на 14 ноември.

 

Зарков се противопоставя на очертаващото се все по-ясно решение, че конгресът няма да приеме оставката на настоящия лидер на БСП, след като стана известно, че около 500 от над 900 делегати искат да се гласува на Нинова вот на доверие, а не оставката ѝ. Крум Зарков определи, че сърцето на социалистическата партия са нейните симпатизанти и избиратели, но мозъкът ѝ са събралите се в залата делегати.

 

„Мозъкът е облъчван от сутринта с абсолютни нелепици! Провалът на изборите е представен като успех, защото сме в управлението на страната. Приеха ни по силата на парламентарната математика, но избирателите не ни приеха“, каза Крум Зарков. Обяви, че „някои от нас (имайки предвид Корнелия Нинова – бел. авт.) направиха всичко възможно, за да провалят кампанията на президента“.

Според Зарков решението за изход от кризата в БСП е да има пряк избор за нов лидер, иначе проблемите в партията и представянето ѝ на избори ще се задълбочат: „Този фарс ще бъде пореден, ако не последен в ковчега на Българската социалистическа партия – решението е пряк избор“, каза Зарков.

Той напомни на Нинова за отговорността, която е поела, с подадената оставка, като изказа несъгласие с подписката в подкрепа на намерението тя да бъде подложена на гласуване и отхвърлена.

„И накрая последното – това, което се случва, е въпрос за отговорността. Пряко свързан с този за морала и европейското поведение на всеки политик. Циркулира обръщение, търсят се подписи, за да се гласува оставка, подадена през ноември месец. Ако това се случи, този фарс ще бъде наистина пореден, ако не и последен пирон в ковчега на публичния имидж на Българската социалистическа партия“, предупреди Крум Зарков.

Според него има друг начин и той е много честен и много прост.

„Той започна през ноември с изявление на другарката Нинова. Оставка, констатиране, пряк избор. Имаме нужда от този разговор не само помежду ни. Имаме нужда да отидем да видим всяка партийна организация. Имаме нужда да говорим за много неща с хора, които страдат за това, че БСП е четвърта. За това, че БСП беше победена от ДПС. За това, че когато сме в парламента, говорим четвърти, а нашия председател е с ранг на заместник-министър председател. Тези хора заслужават от нас да отидем, да ги чуем, да им дадем надежда и да им начертаем реалистичен път напред“, призова делегатите Зарков.

Той заключи, че „лявото има страхотен потенциал, а единствената структурирана сила, която може да го носи занапред, е БСП“.

„Това е отговорността на всеки един от нас тук – на тези, които са се подписали на обръщението и на тези, които не са. На тези, които са млади, на тези, които са стари. И никой не може да се скрие от тази отговорност. Имаме ясен път. Достойни ли сме за него? Това ще проличи в следващата точка!“, визира Зарков предстоящото констатиране на оставката на Корнелия Нинова.

Евродепутатът Петър Витанов пък отбеляза, че никога досега не е виждал по-минорен конгрес и с по-загрижени и по-притеснени лица.

„От една страна ни казват – ние сме във властта, но от друга страна всеки вижда състоянието на партията. Участието в управлението не е тъждествено на състоянието на партията и това хората добре го виждат“, отбеляза Витанов, като заключи, че „БСП е в упадък“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2023
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни