Connect with us

България

Кристиан Николов, обвинен за убийството на Милен Цветков остава в ареста

Публикувана

на

Софийският градски съд (СГС) остави в ареста Кристиан Николов, обвинен за умишленото причиняване на смъртта на журналиста Милен Цветков в катастрофата, която стана на 19 април 2020 г. Макар че Николов е зад решетките близо 8 месеца и половина, съдът прецени, че няма достатъчно основания да го освободи с по-лека мярка за неотклонение. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

 

„Искам да ви уверя, че в мое лице ще бъде оказано пълно съдействие. Зная, че съдът е подложен на силен натиск по това дело, но ви моля да бъдете обективни. Тази мярка е изключително тежка и е наложена в услуга на прокуратурата, а не в услуга на правосъдието. Моля да ми определите домашен арест, за да се прибера при семейството си. Ще спазвам мярката, ще се явявам винаги, когато бъда призован“, заяви пред съдебния състав Кристиан Николов и поиска домашен арест.

 

По делото са събрани 25 тома доказателства, трябва да бъдат разпитани 47 свидетели и 23 експерти. Съдебният състав отказа по-лека мярка, като се мотивира с това, че срокът на задържането не е прекомерно дълъг, още повече че обвинителният акт вече е внесен в съда и до две седмици предстои насрочване на първото разпоредително заседание.

 

Съдът прие, че няма риск да укрие доказателства или да въздейства на свидетели по делото, тъй като повечето вече са разпитани, но може да извърши друго престъпление.

„Върховенството на правото се погазва заради медийни, рейтингови и други цели. Това обвинение не е постижение на прокуратурата. При адекватно обвинение това дело отдавна щеше да е приключило“, заяви пред съда адвокатът на Николов – Лъчезар Таков.Той добави, че Николов е „преминал през ада“ в първите месеци след катастрофата, но въпреки това се отнася изключително отговорно и сериозно към обвинението и делото и е съдействал на разследващите. От мотивите на съда става известно, че той се е оплаквал от депресия и приема медикаменти, но здравословното му състояние не е причина да бъде освободен с по-лека мярка.

 

По време на заседанието стана известно и че производството срещу майка му Десислава Пешева-Николова е прекратено. Тя бе обвинена, че му е предоставила ключовете за фирмения джип, който Николов е шофирал по време на тежката катастрофа.Николова бе обвинена, че предоставяйки фирмения автомобил на сина си, е нарушила правилата на чл. 102, ал. 1, т. 1, пр. 2 от Закона за движението на пътищата. Текстът на закона гласи: „На водача, собственика или упълномощения ползвател на моторно превозно средство се забранява да предоставя моторно превозно средство: на водач, който е употребил наркотични вещества или техни аналози“.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement