Connect with us

България

Кристалина Георгиева остана единствен кандидат за шеф ма МВФ

Публикувана

на

Българската икономистка Кристалина Георгиева е единственият кандидат за ръководител на Международния валутен фонд , тъй като днес вече окончателно стана ясно ,че не е изправена пред опозиция за кандидатурата й, съобщи фондът.

Кристалина Георгиева, понастоящем главен изпълнителен директор на Световната банка, е почти гарантирано, че ще замени бившия управляващ директор Кристин Лагард, която бе определена да ръководи Европейската централна банка. Така българката ще стане втората жена ръководител на фонда, пише АФП.

„Целта на борда е да приключи процеса на подбор възможно най-скоро и най-късно до 4 октомври 2019 г.“, се казва в съобщение на борда на МВФ.

Съгласно неписано правило, винаги европеец е ръководил МВФ от създаването му след Втората световна война, докато Вашингтон е неписаният твърд ръководител на сестринската организация на фонда – Световната банка.

Периодът за номинации приключи в петък, ден след като фондът официално отмени възрастовата граница от 65 години за ръководството си, разчиствайки пътя на 66-годишната Георгиева.

Други кандидати не се явиха.

Сега предстоят срещи на изпълнителният съвет на МВФ с Георгиева, се казва в изявлението.

Тя каза миналия месец, че за нея е “чест” да бъде номинирана за ръководител на МВФ и се оттегля от работата си в Световната банка.

МВФ, световен кредитор, беше повлиян през последната година от нарастването на популизма в напредналите икономики и ескалирането на търговските конфликти, което противоречи на мисията на фонда за насърчаване на международната търговия.

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *