Connect with us

България

Кремъл предупреди за последици, ако Николай Малинов продължи да бъде преследван у нас

Публикувана

на

Кремъл разчита, че награждаването на председателя на българското Национално движение „Русофили“ Николай Малинов с руския орден „Дружба“ няма да стане причина той да бъде преследван, предаде ТАСС.

Руският президент Владимир Путин награди вчера с орден „Дружба“ редица чуждестранни граждани по случай чествания във федерацията Ден на народното единство. Отличието се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, приятелството, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите. Тази година сред удостоените с ордена бе и Николай Малинов.

„Смятаме, че подобни жестове на признание за заслугите на Малинов като принос за делото на единството на руския свят, принос за развитие на приятелството и сътрудничеството между народите на двете ни страни по никакъв начин не може и не трябва да е причина за някакви преследвания“, заяви пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент.

Според него „това би било нелогично и това би имало твърде пагубни последици“, предаде БТА.

Така говорителят на Кремъл отговори на въпрос дали отношенията между Москва и София няма да бъдат влошени заради награждаването на Малинов, обвинен в шпионаж в България, посочва агенцията.

„Разчитаме, напротив, хора като него (Малинов) да получат възможност да работят и занапред в руслото на развитието на приятелските, отдавнашни, исторически отношения между народите на двете ни страни“, подчерта Песков.

Обвиненият в шпионаж председател на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов, за когото вчера се разбра, че е бил пуснат от съда да отиде в Москва, направи първи коментар, след като президентът Владимир Путин го награди с орден.

„Голямата новина е срещата ми с Путин. Най-важната ми среща беше с него и, за мое щастие, имах възможност да поговорим поне 5-6 минути с него за България, за „Русофили“, за това, което правим и за неговите оценки… Благодарих му за подкрепата, той благодари за това, което правим, даде определени съвети за това как би следвало да се развият нещата (…) явно внимателно следи процесите“, каза изестният русофил пред bTV, като отказа да каже какво точно са си говорили.

Той призна, че се е срещнал с изгонения за 10 години от България пенсиониран генерал от разузнаването Леонид Решетников, но подчерта, че са се видели като приятели, каквито са от години.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни