Connect with us

България

Край на привилегиите: Болница „Лозенец“ вече не е правителствена

Публикувана

на

Болница „Лозенец“ вече да не е към Министерския съвет, прие на първо четене парламентът. Депутатите одобриха изменения в Закона за лечебните заведения със 110 гласа „за“, 3 „против“ и 53 въздържали се.

От „БСП за България“ възразиха, че в законопроекта не се посочва кой ще е новият принципал на болницата. За нас принципал на тази болница трябва да бъде Министерството на здравеопазването, коментира Георги Йорданов от левицата. Колегата му Георги Михайлов постави въпроса кога най-сетне ще бъде създадена национална педиатрична болница.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни, че правителството се е отказало да използва болница „Лозенец“ като основа за създаване на детска болница и е готово тя да стане университетска към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Между първо и второ четене на законопроекта ще бъдат предложени текстове, които технологично да покажат как тази болница от второстепенен разпоредител по бюджета на Министерския съвет ще се превърне в търговско дружество и оттам в университетска болница към СУ“, посочи министърът.

Той обясни, че в нея ще могат да се лекуват граждани от цялата страна.

„Собствеността ще си бъде държавна, на СУ ще се предостави правото на управление. Още тази година ще започне строителството на детска болница“, заяви още министърът.Председателят на комисията по здравеопазването Даниела Дариткова /ГЕРБ/ обясни, че е важно да има възможност Министерският съвет да се освободи от ангажимента да управлява болница „Лозенец“, защото някои факти говорят, че тя не се менажира добре, а лечебното заведение има натрупани задължения.

Тя обясни, че подкрепата на този законопроект ще позволи прехвърлянето й от МС към СУ. По думите й по този начин ще се запази клиничната база и академичният състав и по никакъв начин няма да се застраши функционирането на Медицинския факултет на СУ.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни