Connect with us

България

Kрай на контрабандата: Борисов показа пътя от танкера до бензиностанцията

Публикувана

на

Тотално видеонаблюдение по „пътя на горивата” от идването им на пристанище през данъчния склад и доставката до крайния потребител. Това е стратегията на премиера Бойко Борисов за борба с контрабандата. „До човека – камера, само това решава до край въпроса”.
Така министър-председателят обясни визията си в петък в ГДБОП, при представянето на новата система за видеонаблюдение, която следи горивата.

Ще покажем пътя на горивата от танкера до бензиностанцията. Направихме контрабандния център, защото се оказа, че както в битката с цигарите и алкохола, институциите работят една по една. Тук се намира цялата информация – агенти, шпиони, масиви, всичко е на едно място. Всички много работят, но поради липсата на стиковка, ефектът не е този, който ни се иска. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който участва в работно съвещание в ГДБОП за противодействието на контрабандата на горивата.

„Хубаво е политиците да си мерят приказките – първо да проверяват и после да говорят. Искаме на българските граждани да покажем от танкер до бензиностанциите, как се контролира как и какви мерки сме взели, уточни Борисов и допълни, че ще се покаже още как може да се излъже държавата и какви мерки може да се вземат.

„Всички в контрабандния център много работят, но поради липсата на стиковка, ефектът не е този, който ни се иска и затова тази информация ще се представи тук“, посочи министър-председателят. Той посочи, че трябва да се дадат препоръки и ако някъде има празнота – да се надгради.

„При тази цялата система се допуска публичното пространство – 80 танкера, 100 танкера влезли. Сега всеки един танкер се извежда в центъра и всяка една лодчица се записва и когато кажеш в Народното събрание 80 танкера, те каним в ГДБОП гледаш два-три дни дали има или няма контрабанда“, заяви Борисов.

Когато някой политик каже нещо – заповядайте, ето проверете, отсече министър-председателят. Премиерът иска всичко да се съхрани и да се запише, за да може да се контролира в Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). Борисов иска да знае дали има изградена камера, защото разпоредил и знаел какво има и какво не.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов се похвали, че за 3 години координационният център се утвърдил като много успешен.

„Ще покажем как институциите, представени в Координационния център имат пряко отношение в контрола на тези рискови сектори, какъвто е този за горивата и как се извършва контролът“, увери Спиридонов.

По време на представянето на горивата трябва да стане ясно как институциите, които са представени в координационния център и контролът върху тези рискови сектори как точно осъществяват този контрол със своя административен капацитет.

Митничар, граничар, данъчен, полицай, всички гледат това, което и другите. Ако тръгнат да се правят някакви леки корекции за контрабанда, се надяваме 12-13 човека да ги засекат, наред с всичко останало, подчерта Борисов.

Той увери, че от МВР имат готовност да изпратят екипи да отидат и проверят дали това е така, както излиза на камерата. Толкова много оправдания слушах през годините, но сега намерихме екип и воля, похвали се премиерът.

„Само една-две седмици натискът върху цигараджиите да намалее, веднага се вдига контрабандата“, посочи Борисов. „Това се опитахме да постигнем. Царете на фалиралите банки ще излязат да кажат защо сега. Много трудна и страшна съпротива има“, посочи Борисов.

И те искат да не им се месят имената в сивия или черния сектор. Много работа са свършили, много се е работило по въпроса, но ние искаме да убедим хората, че ако някой върши престъпленията полицията ще го хване и ще го осъдят, завърши Борисов.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни