Connect with us

България

Корнелия пита: Кога Борисов ще заведе дело срещу Цветанов заради делата в Страсбург?

Публикувана

на

Годишният доклад на правосъдното министерство по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу държавата стана повод за яростна схватка между социалисти и управляващи в пленарната зала.

„Поемам ангажимент пред българите, че исковете за парите от Страсбург ще бъдат заведени независимо за кой период на управлението на България се отнасят“, се зарече лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента при дебатите за доклада за изпълнение

Нинова обеща, че когато дойде на власт, ще прати на съд всички отговорни лица и политици, заради които данъкоплатците са били принудени да вадят пари от джоба си.

„В закона пише, че този, който е причинил тази вреда умишлено чрез незаконосъобразни действия или бездействия, трябва да носи отговорност, като плати от джоба си“, заяви Нинова от трибуната. И цитира чл. 101, в който пише, че отговорността на виновния се осъществява в пълен размер.

„Този закон не се изпълнява“, скочи соцлидерката. И натърти, че ако се спазва, когато един политик или държавен служител върши нередности, ще знае, че ще трябва да си плати.

Питам премиера кога ще заведе дело срещу Бойко Борисов за това, че заради него бяхме осъдени в Страсбург за 55 хил. евро, каза Нинова (по делото „Чората“ ). Тя посочи три проблема в доклада и едно решение. Трите проблема според нея са, че „овластените от вас управляващи ви отнемат права“, „вторият проблем – вие си плащате за това, защото, след като ви отнемат права, ни осъдят в Страсбург“ и третият е, че „тези управляващи остават безнаказани“. Според Нинова решението е разписано отдавна в български закон. „В този закон пише, че този, който е причинил вреда умишлено или груба небрежност на държавата и на гражданите чрез незаконосъобразни действия или бездействия при или по повод изпълнение на служебните му задължения, трябва да носи отговорност, като плати от джоба си“, каза лидерът на БСП.

Тя попита и кога Борисов ще изпълни закона и ще заведе дело срещу Цветан Цветанов за 6 дела, по които сме осъдени за 120 хил. евро.(по делото срещу Николай Цонев).

„Обръщам се към българските граждани, бъдете смели и се борете за правата си. От нас имаме ангажимента да заведем искове срещу тези, които ви отнеха правата, заради което вие платихте, а те продължават да рушат устоите на републиката“, закле се лидерът на БСП.

Изявлението на Нинова провокира ГЕРБ да отвърнат на удара. Пое го шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Явно от вчера сте в процес на бавна ескалация на разнообразни тези. Не ми стана ясно кой закон – виждате в доклада каква е разнообразността на делата, каза депутатът от ГЕРБ. И препоръча на Нинова първо да се заеме със собствените си дела.

„Когато осъдите себе си за „Техноимпекс“, тогава питайте Борисов кога ще съди себе си. Когато осъдите Овчаров за „Белене“, тогава питайте Борисов за Цветанов“, парира атаката Кирилов. Нинова го върна в първи курс на Юридическия, цитира закона за държавния служител и обясни, че процедурата се започва по инициатива на финансовия министър.

Владислав Горанов да заведе иск по указание на МС и премиера, настоя Корнелия Нинова. „Всичките ви други шикалкавения са приказки на вятъра. Аз неслучайно поемам ангажимент, че тези искове ще бъдат заведени независимо за кой период се отнасят, за кои политици, които са нарушили човешките права и са осъдени в Страсбург“, закани се Нинова. „Тези закони се приемат, за да се спазват, няма значение кой от коя партия, а не народът да им плаща“, заключи соцлидерката.

Спорът по конкретната тема се радикализира на тема „комунизъм-антикомунизъм“, а на тепиха излязоха бившият седесар Спас Гърневски и комунистът Александър Паунов, за да говорят отново за едните и другите престъпления. Гърневски бе обвинен, че е писал поезия за Альоша, а после искал да бута паметника, той пък отвърна със стих за 49-ия конгрес на БСП. „И на червена кобила да се качите, пак ще падате от нея“, обърна се той към Корнелия Нинова.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни