Connect with us

България

Корнелия Нинова обмисля пълна забрана за износ на олио и зърно

Публикувана

на

Министърката на икономиката Корнелия Нинова предупреди търговците, че може да наложи забрана на износа на олио, за да спре скока на цените му и спекулата. Тя се изказа против санкциите срещу Русия, против разполагането на натовски изтребители у нас и срещу доставката на оръжия за Украйна. Нинова избяга от въпроса от коя страна на новата „желязна завеса“ трябва да бъде България.

Червената министърка каза пред БНТ, че възможността за забрана на износа на олио е предупреждение към всички, които мислят, че за два дена и две нощи могат да изнесат големи количества от този продукт и да реализират спекулативни печалби.

„Това не са репресивни мерки, това са записани в закона мерки“, каза Нинова, визирайки евентуална забрана на износа. „Намесата на държавата е задължителна, тя не е репресия“.

Тя подчерта, че европейското законодателство позволява забрана на износа при форсмажорни обстоятелства.

„Абсолютно изкуствено създадено напрежение“, каза Нинова за опашките за олио пред супермаркетите и за физическата разправа между чакащите на тях.

В България има достатъчно слънчогледово семе, увери Нинова, позовавайки се на среща с производители.

„Предлагането е налице, нямаме дефицит, търсенето е в резултат на манипулации“, каза тя.

Нинова разказа за проверка на своето министерство, при която олиото е било доставено по цена 2,99 лева за литър с ДДС, а се продавало за 5,99, т.е. съответният търговец си е направил спекулативна надценка от 3 лева.

Нинова се зарече, че държавата „твърдо“ ще се бори със спекулата.

Тя даде и примери със забрани за износ на различни продукти, които са наложили Унгария в ЕС и Македония, Сърбия, Египет, Аржентина извън него. Нинова посочи и таван на цените на тока, приет в Италия. Тя добави, че такъв тава е предложила Европейската комисия на извънредната среща на върха във Версай миналата седмица.

Не иска изтребители, обещава да не продаваме оръжие на Украйна

Нинова се обяви против това холандски изтребители Ф-35 да бъдат изпращани в България, защото в това по думите ѝ „липсва логика и разум“.

„Всички специалисти и анализатори твърдят, че няма пряка заплаха за България“, каза тя. „И те да дойдат да ни защитават. От какво?“

Тя добави, че няма да позволи износ на военна продукция за Украйна, защото за нея „много по-висш приоритет е мирът и това България да не бъде въвлечена във война“. Тук тя отново се позова на български „специалисти“, които твърдели, че продажбата на оръжие е влизане във войната на съответната страна.

„От коя страна на новата желязна завеса ще попаднем?“, я попита водещият.

„Ако сме последователни и отговорни хора, трябва да попаднем (от страната) на българския национален интерес“, отговори Нинова.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

декември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement