Connect with us

България

Консултации при президента: ИТН заговори за общи приоритети с ДПС и БСП

Публикувана

на

Да бъдат изчерпани всички възможни варианти, преди да се говори за предсрочни избори – за това призова президентът Румен Радев на срещата си с представители на „Има такъв народ“ (ИТН) тази сутрин. Това беше първата от поредица консултации, която държавният глава ще проведе днес с представители на парламентарните групи в 46-ото Народно събрание.

„Искам да ви приветствам за това, че вече подхождате по различен начин от предишните опити за съставяне на правителство. Приветствам решението ви да се отворите за диалог, така че да се търсят общите пресечни точки по отношение на приоритети и цели“, обърна се Радев  в началото на срещата към зам.-шефа на ИТН Тошко Йорданов, който оглавяваше партийната делегация.

„Наясно сме, че трябва да се опитаме да съставим кабинет и парламентът да работи. От друга страна, искрено се надяваме, че останалите партии, с изключение на ГЕРБ, с които няма да имаме контакти под никаква форма, да надскочат някои свои партийни цели, защото ние сме различни субекти – всеки от нас има различни приоритети и понякога те се разминават“, заяви Йорданов. Той посочи, че ИТН ще предложи кабинет, ще проведе разговори с политическите ръководства на редица формации (заявени са такива с „Демократична България“, „Изправи се.БГ! Ние идваме“ и БСП), след което ще стане ясно дали е възможно да се състави правителство. И заключи: „Ако не получим подкрепа или не постигнем обща визия за някои основни неща, определено най-вероятно ще се отиде на предсрочни избори. За нас това не е проблем, тъй като изборите са демократичен механизъм.“

Това не се хареса на Радев, който меко го упрекна: „Аз очаквам този път да бъдат изчерпани всички опции – това, което на предишните консултации, с разиграването на мандатите, не бе постигнато. Приветствам подхода, който избирате, но нека не бързаме с формулата: „нямаме обща визия, нямаме общи приоритети, отиваме на предсрочни избори”. Има неотложни задачи, които не могат да бъдат решени от служебен кабинет. Има важни задачи, които изискват наличието на парламент.“ И добави: „Очаквам да се обедините около няколко основни приоритета и оттам да търсите единомислие, от което да последва единодействие. Нека тезата: „отиваме на предсрочни избори”, засега да я оставим на заден план.“

Йорданов се защити: „Мисля, че казах същото. Ние също мислим, че този път правилният подход е да се опрем на някои обща. Факт е, че повечето партии в този парламент имат допирни точки – и по отношение на закриването на спецсъда и прокуратурата, и по отношение на съдебната реформа, на главния прокурор, че трябва да се направи нещо за българските пенсионери, че трябва да се подготвим, ако се появи нова криза в здравната система. Готови сме да се опрем на тези неща. Надяваме се другите партии да постъпят по същия начин.“

ГЕРБ бойкотира

Следващата среща на Радев трябваше да бъде от 10.15 часа с ГЕРБ-СДС – втората по численост политическа сила, която ще получи мандата в случай, че хората на Трифонов го върнат. Докато се провеждаше разговорът с ИТН, в кулоарите на парламента бившите управляващи обявиха, че няма да отидат на консултациите с държавния глава.

По думите на Даниел Митов президентът е „разединил тежко българската нация и няма как да започне сега да започне да ни обединява“. Митов отново атакува служебното правителство, назначено от президента, че с „клевети и внушения“ дискредитира само една партия.

„Ние ще бъдем горди да бъдем опозиция на този политически конструкт“, заяви Томислав Дончев, имайки предвид преговорите за правителство, инициирани от „Има такъв народ“, на които са поканени и БСП, и ДПС, въпреки че често бяха причислявани от партията на Слави Трифонов към т. нар. партии на статуквото.

БСП: Правим всичко възможно за редовен кабинет

Пред представителите на БСП президентът Радев няколко пъти заяви, че приветства готовността им да се включат в диалога с „Има такъв народ“ по сформирането на редовен кабинет, тъй като служебният не може да изпълни „изключително важните задачи, които предстоят пред България. „Целта е този път да се състави правителство“, обяви няколко пъти държавният глава, като подчерта, че „предстои разграждането на порочния управленски модел, справянето с корупцията, решаването на социалните проблеми, тежкото разделение и пр.“ „За да се получи всичко това е нужно ефективно, отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа. От БСП зависи това устойчиво парламентарно мнозинство“, заяви още той и напомни за конфигурацията на силите в новото НС.

Радев приветства включването на социалистите в разговорите с ИТН, които ще се проведат утре. „Мисля, че можете да намерите много пресечни точки, по които да постигнете така необходимия консенсус за съставяне на правителство“, допълни Радев. И отново обяви, че опцията за трети избори наесен трябва да не е на дневен ред.

Лидерът Корнелия Нинова от своя страна обеща да се мисли държавнически и „да се опитаме този път да съставим редовен кабинет с ясни приоритети, ясен времеви хоризонт и отговорности за задачите, които трябва да свърши“. Според нея сега ситуацията е по-различна, защото ИТН вече не ги възприемали като „партия на статуквото, нещо, с което ние категорично не се съгласихме“. Нинова обеща „разум, надпартийно виждане“ с цел съставяне на редовен кабинет. Тя отново декларира пред Радев, че ако първите две политически сили – ИТН и ГЕРБ върнат проучвателния мандат, то БСП ще се опита да го осъществи.

 

На „Дондуков” 2 към 13.30 ч. се очаква да пристигне делегация на „Демократична България“. С ДПС президентът ще се види от 14.45 часа. Последната му среща е от 16 часа с „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement