Connect with us

България

Коларова: За Радев и тези около него – формацията А-спекто, Русия е идеал

Публикувана

на

Политологът Румяна Коларова, която беше съветник на президента Росен Плевнелиев, разчете новогодишната реч на Румен Радев като реклама на политическите намерения на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

„Новогодишното послание на президента започна с една абсолютно неадекватна част, в която той говори за починали, припомня, че част от хората са в недоимък и приключва с една малка спретната реклама на политическия проект на Ахмед Доган, защото призовава всички заедно да обединим усилията си, да не говорим за политика, а в духа на моралния кодекс на строителя на комунизма да забравим своите егоистични цели и да строим светлото бъдеще. Частта с критиките, която е най-силно политизираната е може би най-адекватната от това кратко обръщение“, коментира Коларова пред Нова телевизия.

Тя уточни, че речта се пише от началника на кабинета, но тя се обсъжда и последната дума има президентът.

„Политиката се прави от осъзнатите маси, които са надмогнали егоизма си – това съм го учила по научен комунизъм, но не искам да го чувам от президента. В речта на Румен Радев скандалът е много съществен, защото виждате едно обединение на политическия проект, който Доган провъзгласи в своето предколедно обръщение, и тук във финалната част чухме абсолютно същите идеи“, посочи тя.

Социологът от БСП Михаил Мирчев обаче й опонира, че в речта няма нищо особено и обидно.

„Всички знаят проблемите, с които завърши 2018 г. и за произвола, който беше законово институционализиран, за това, че нито един проблем не беше решен, за корупцията, за която целият свят обявява България за най-корумпирана държава. Какво изненадващо има“, запита той. Според него речта не е обвързана с казаното от Ахмед Доган.

„Той в своята безпомощност подхвърли тезата за програмен кабинет, за да може официално да започне да управлява с ГЕРБ, както досега. И сега, за да увеличим важността на Доган, завързваме за него и президента. Терминът „единение“ е на президента от 3 месеца. Какъв Ахмед Доган, какви 5 лева“, запита социологът.

От своя страна Коларова репликира, че това е типичен олигархичен етикет, с който се търси унищожаване на междупартийната конкуренция.

„Много ми се иска на мен президентът Радев да нарече нещата с истинските им имена. Извинявайте, да се осъществява България, която е държава член на ЕС, без директни забележки, за институционална ерозия, каквито има в Румъния, Полша, Унгария – ние такъв тип забележки нямаме от нашите европейски партньори“, каза още тя

Да се окачествява България – член на ЕС и без директни забележки за институционална ерозия, като Румъния и Унгария, е доста неадекватно“, категорична e Koларова. По думите ѝ няма нищо лошо да се критикува. „Но не и с думите на политическата опозиция. По-лошо е това, което пропагандира – светлото бъдеще и т.н. – все близко до русофилите, но това не е европейска България“, обясни Коларова.

За Радев и тези около него – формацията А-спекто, Русия е идеал и за нея не е имало критика в новогодишната му реч, заяви още тя. Запитана кого нарича „формацията А-спекто“ Коларова обясни, че няма да ги назовава, но самият началник на кабинета на Радев е ключова фигура в този кръг, а друг от тях е неин студент.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни