Connect with us

Бизнес

Кой изсмуква ресурсите на България

Публикувана

на

„Запада ограбва България“ – е един от най-упорито втълпяваните рефрени на Москва през стотиците й телевизии, радиа, вестници, сайтове и пълчища от тролове в България.
Истината както обикновено е точно обратната:
по данни на НСИ за 2019 търговското салдо на България спрямо Руската федерация е отрицателно, в размер на -5,49 млрд лв. Няма друга държава към която България да има такива негативни показатели от колониален тип.
В същото време спрямо Германия България има положителен търговски баланс от 700,2 млн лв, а спрямо САЩ той е 477,6 млн. лв.
За съжаление мащабната дезинформационна война, която води Москва чрез почти тоталния си контрол над медиите, прави така, че на мнозина тези данни се виждат невероятни. Медии, пропагандисти и тролове внушават, че от времената на бай Тошо България се деиндустриализира, а Запада ни ограбва.
Обратно на твърденията, че България се деиндустриализира, всъщност най-големият дял от българския износ е тъкмо в графата „Машини, оборудване и превозни средства“, който е в размер на почти 10,2 млрд лв. Само в сектора автомобилна индустрия България има над 100 предприятия, страната ни е един от водещите производители на велосипеди В СВЕТА, българските мебели благодарение и на вериги като ИКЕА, достигнаха пазарите на Западна Европа и т.н.
Същото се отнася и за други популярни  теми, като „България не произвежда зеленчуци и животни“.
При това търговският баланс не включва сектора на услугите, където България отбеляза огромен скок особено що се отнася за софтуера, транспорта, туризма и т.н. отново благодарение на достъпа, който имаме до пазарите в ЕС, Запада и целия свят.
Отрицателният търговски баланс на България спрямо Русия се дължи на 2 основни причини:
1. Страната ни от десетилетия е 100% зависима от руски газ и петрол
2. Русия от десетилетия води де факто несиметрична търговска война срещу България. Непосредственот след 1989-а митата за българските стоки бяха рязко повишени, което де факто унищожи българския износ за Русия и предопредели фалита на много български предприятия, които във времената на соца бяха принудително обвързани със СИВ (и преди всичко СССР) и откъснати от Запада.
За сметка на това Пропагандата на Москва започна да лъже, че предприятията на България фалирали, защото не искали да продават на Русия . Мнозина наивници се хванаха на тази дебелашка лъжа, която няма никаква логическа обосновка. Все едно – да спреш да продаваш на някой, да вземаш пари, да работиш, да се изхранваш, нарочно да фалираш, нарочно да мизерстваш, само защото ей така си станал русофоб.
За последните 24 години, отрицателният търговски дефицит на България спрямо Русия надхвърля 60 МЛРД. ДОЛАРА.
На фона на този огромен търговски дефицит, 1,2 млрд лв, платени от България на САЩ за изтребители, изгонването на московски шпионин са плахи опити на властите у нас да се оправдаят пред обществото и външните сили.
Статията подготви К. Влахов

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement