Connect with us

България

Кои мерки отпадат и кои остават до 31 януари

Публикувана

на

Искаме българските граждани да бъдат здрави.

Така започна седмичния си брифинг днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Това е целта на мерките, които Националният оперативен щаб предлага, обясни Ангелов:

– нощните заведения, игралните зали, казината, ресторантите, спортните зали ще продължат да бъдат затворени до 31 януари.

– детските градини, яслите, училищата за учениците от 1 до 4 клас ще бъдат отворени на 4 януари 2021 г.

– продължава забраната за моловете, като изключение правят институциите, които работят в тях – телекомуникационните компании, банки, пунктове за плащане на битови сметки и т.н.

– забраня се провеждането на събития като конференции и конгреси до 31 януари.

– от 1 януари ще отворят театрите, музеите, галериите, кината при 30% заетост от общия им капацитет

„Смятаме, че тези мерки ще продължат да дават резултатите, които търсим“, посочи здравният министър.

Министър Костадин Ангелов даде и актуалните данни за запълнения капацитет в лечебните заведения у нас.

За последната седмица излекуваните от коронавирус са 18 907, заетостта на болничните легла за неусложнени пациенти е 52%, като прави впечатление увеличеният процент на заетост в областите Шумен – 76% от леглата, Бургас – 70%, Търговище – 68%, Варна – 67%, Русе – 66%, Ямбол – 64%, Сливен – 64%, Пазарджик – 59%, Ловеч – 57%

„Да, има сериозен оптимизъм в случващото се, но той е недостатъчен, особено по отношение на смъртността. Затова трябваше да предложим тези мерки на правителството. Въпреки тежкия дебат, свързан със сериозни икономически последици и за бизнеса, и за децата, трябваше да предложим удължаване на мерките до 31 януари. Ние от Националния оперативен щаб винаги сме споделяли философията, че трябва да има по-малко заболели и по-малко загинали, за да може по-голям брой живи и здрави българи да дочакат ваксините. Те вече са на пазара, те са на път към България и трябва да сме по-мотивирани, за да спрем тази агония – в здравните заведения, в училищата, в психиката на българските граждани. Призовавам всички да се ваксинират. Призовавам всички лекари да се информират, за да бъдат компетентни и да разясняват на пациентите си ползите от ваксинацията“, коментира председателят на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

„България е на второ място по смъртност от коронавирус в ЕС и на първо на Балканския полуостров“, каза на пресконференцията главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„14-дневната заболеваемост средно за България е 438 на 100 000, което ни отрежда 14 място в ЕС и европейското икономическо пространство и трето място на Балканския полуостров след Сърбия и Северна Македония. По отношение на смъртността, тя е 21,4 на 100 000, което ни отрежда второ място в ЕС след Словения и първо място на Балканския полуостров“, уточни той.

По думите му тенденцията в България за последните 14 дни, въпреки това, вдъхва плах начален оптимизъм.

„За изтеклите 14 дни тенденцията средно за ЕС е плюс 4,8 % в броя на новорегистрираните случаи, а същия период в България той е минус 4,5 %. Да, благоприятна е тенденцията. Започваме да виждаме как това започва да се отразява на хоспитализациите, но все още не на тежките случаи и смъртността – нещо, което очакваме да стане факт до края на годината. Извън тези данни, вътре продължава между областите да има значителни разлики. Кърджали е областта с най-ниска заболеваемост – тя е 144 на 100 000, а най-висока е в Бургас – 778, седем пъти разлика. В София тя е 534 за 14-дневния период, но хубавото е, че в последните два дни падна под 500 на 100 000. Ако тази тенденция се задържи, ние вече виждаме как проблемът с приема в София е до голяма степен решен“, посочи доц. Кунчев.

Той уточни, че днес той и министърът на икономиката Лъчезар Борисов ще проведат срещи с представители на хранителните и нехранителните магазини, за да се уточнят как ще се прилагат противоепидемичните мерки.

„Правим го, за да уговорим точно изпълнението на мерките, тъй като при предната заповед бяхме свидетели на доста груби нарушения, които нямаме намерение да толерираме сега. Собствениците трябва да са наясно, че ако установим такива решения, ще бъдем принудени да спрем тяхната работа“, подчерта главният държавен здравен инспектор.

„От 1 януари мярката 80/0 ще се трансформира в 75/0“.

Това каза по време на брифинга министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„По мярката 80/0 имаме подадени 4 019 заявления от работодатели за компенсиране на 19 576 работници за малко над 9 милиона лв. вече са извършени първите плащания за 290 работодатели, като още се извършват плащания включително през дните до Коледа. Между празниците също ще се плаща тази мярка. До 31 декември тя остава такава – 24 лв. по предложение на браншовите организации, обсъдено със синдикати и работодатели предстои да имаме заседание на НСТС ще предложим тази мярка да се трансформира в 75/0, тоест 75 % от осигурителния доход на заетите. Това нямаше как да се случи сега – от 27 ноември до 21 декември, защото трябваше да направим необходимото мярката да започне да работи бързо, а знаете, че осигурителният доход се засича почти с месец, след като бъде подадена декларация от работодател. Сега вече имаме достатъчно време и възможност да го направим 75 от осигурителния доход – от 1 до 31 януари“, посочи тя.

Сачева напомни, че мярката 60/40 и 80/20 за ресторантьорство, туризъм, хотелиерство и транспорт ще продължат да действат до 31 март.

„До момента са изплатени 602 млн. лв. по мярката 60/40, запазени са около 250 000 работни места. Работниците запазиха не само 100 % от доходите си, но запазиха и работата си повече от 3 месеца. По мярката, която се отнася за ресторантьорство, туризъм, хотелиерство и транспорт – 80/20, мярка, която е отворена и за самоосигуряващи се лица са подпомогнати общо 1 700 работодатели и самоосигуряващи се лица“, отчете социалният министър.

Тя коментира и нивото на безработица, като посочи, че регистрираните безработни към днешна дата са 226 013 души, а от началото на извънредното положение досега на работа са постъпили 205 528 човека.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и членове на Националния оперативен щаб дават брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

По-рано окончателните мерки бяха съгласувани на съвещание с премиера Бойко Борисов:

„Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките, в подпомагането на бизнеса и на хората, в осигуряването на лекарствата, ваксините, тъй като пандемията в цял свят се усложнява, а броят на починалите за съжаление продължава да е висок“, заяви Борисов в началото на съвещанието преди брифинга, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът отбеляза, че въпреки че броят на заболелите у нас е доста по-нисък, а броят на оздравелите надхвърля заразените, страната ни е на 14-о място в Европа по заболеваемост.

„Винаги сме си поставяли животът и здравето на хората на първо място, затова продължаваме да действаме по тези мерки“, категоричен бе премиерът Борисов.

В рамките на работното съвещание министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изтъкна, че при малките ученици прякото педагогическо взаимодействие е най-важно и отбеляза важността на връщането в класните стаи на децата от 1 до 4 клас. Вълчев посочи още, че с приети промени в Закона за училищното и предучилищното образование се позволява родителите, които се притесняват, да могат да задържат децата си на обучение в електронна среда като за целта подадат заявление.

„Лятото обсъждахме много варианти, но този се оказа най-удачният. Благодарение на това, че имаме работещ парламент, осигурихме тази възможност“, каза още министър Вълчев.

Борисов акцентира, че с промените в противоепидемичните мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г., се отчитат аргументите на експертите и се действа в интерес малките ученици да получат адекватно обучение в условията на пандемията, разчитайки на педагогическия надзор и обучението с учител, който да ги напътства.

В рамките на работното съвещание при премиера Борисов здравният министър Костадин Ангелов докладва актуалните данни за заболеваемостта от COVID-19 у нас. „Отбелязва се съвсем лек спад на заболеваемостта и на процента положителни тестове. Смъртността обаче продължава да е висока, вчера живота си са загубили 191 български граждани, а заетостта на болничните легла продължава да е висока. Именно затова предлагаме удължаването на противоепидемичните мерки до 31 януари“, категоричен бе Ангелов.

Борисов каза още, че пандемията от COVID-19 доведе до нечувана финансова икономическа криза и води страните към банкрут. Някои от тях вече са с минус 15% дефицити.

„Няма държава, която да има достатъчен буфер. На този етап ние сме осигурили над милиард и сто милиона лева в подкрепа за микро-, малките и средните предприятия“, добави министър-председателят Борисов.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че от понеделник ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за подкрепа по мерките, разработени съвместно с НАП. Същевременно, след като вече има нотификация от Европейската комисия, веднага след Нова година ще има възможност да стартира и мярката в помощ на т.нар. „големи малки предприятия“ с оборот над 500 000 лева. Министърът на икономиката заяви още, че съвместно с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще проведат разговори с големите търговски вериги за по-стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

„Предвид факта, че ограничителни мерки ще има и през януари, ние сме взели предвид авансово тази възможност – тоест с минимум административни усилия фирмите ще могат да кандидатстват и получават подкрепа за който и да е период, в който те са били затворени“, изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев. Той беше категоричен, че има достатъчно средства, осигурени дори за месец януари

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement