Connect with us

България

Кметове от цялата страна при Борисов за освобождаване от винетки

Публикувана

на

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне днес с представители на Националното сдружение на общините, за да обсъдят механизъм за освобождаване от винентна такса на определени участъци от пътната мрежа, съобщи правителствената пресслужба.

Разпореждането на министър-председателя по казуса с пътните такси по Северната тангента в София повлече крак.

Кметове от цялата страна имат намерение да поискат благоволението на Борисов, за да освободят от такси определени участъци от пътната мрежа.
Припомняме, че Столична община и АПИ спореха могат ли столичани да се освободят от винетките за Северната скоростна тангента. Преговорите им обаче бяха обезсмислени след намесата на премиера, който разпореди „без винетки“ и омаловажи всички обяснения на Пътната агенция, че трасето е част от магистрален път.

Щом като е освободил едно трасе от плащане, Борисов може да го направи и за други републикански пътища в градовете.
Жители на варненските села Тополи и Константиново и постоянно живеещи хора във вилните зони – край курорта „Златни пясъци“ и летището в морската столица, настояха за отпадане на винетните стикери, тъй като казусът, според тях, е подобен на този в София за Северната тангента.

Ще ни бъде необходима винетка, за да стигнем до бургаските квартали Ветрен, Банево, Рудник и Черно море, предупредиха медии в Бургас.
Беше отправен призив жителите на най-отдалечените квартали на всички градове да направят справка и да проверят дали трябва да купуват винетки, за да се придвижат до местоживеенето си.

С постановление на МС 945 от 2004 година се регламентира кои пътища са от републиканската пътна мрежа и кои са общински. Навсякъде, където започват пътища от републиканската пътна мрежа, а това е след табела „Край на населеното място“, е задължително да има винетка. В решението на МС не е упоменато вилна зона ли е, постоянно ли живеят хора там, но по тези пътища винаги се е пътувало с винетка, държат на своето от Пътните управления по места.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни