Connect with us

България

Клубът „Билдерберг“ – мълчание, мистерия и конспирации

Публикувана

на

Този клуб съществува от 1954 година, но и до ден-днешен около него витае тайнственост. В швейцарския Монтрьо започна поредната среща на групата „Билдерберг“. България също е представена, съобщава Дойче веле.

Групата „Билдерберг“ се среща всяка година на различно място – този път в швейцарския град Монтрьо. Поканени са около 130 участници от 23 държави. Единственият български представител е световноизвестният политолог Иван Кръстев. Сред участниците тази година са личности като Джаред Къшнър, зет и съветник на американския президент Доналд Тръмп, генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, холандският премиерМарк Рюте, германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Насаме

Участниците в клуба „Билдерберг“ се подчиняват на специални правила. Най-важното от тях се нарича „Chatham House Rule“. Това правило, въведено още през 1927 година от Кралския институт за международни връзки, задължава всички членове на клуба да пазят мълчание за съдържанието на разговорите и произнесените слова. Именно поради тази непрозрачност срещата на могъщите всеки път е обект на критики. Организаторите и участниците твърдят на свой ред, че това е рядка възможност да се говори открито пред онези, които взимат важните решения, тъй като медиите не са допуснати да отразяват събитието. Така хората, от които зависи нещо в този свят, си остават помежду си.

Информациите за срещите на клуба „Билдерберг“ са твърде оскъдни. Но се знае, че на тях се работи по спасяването на света – или поне се търсят решения за актуалните глобални проблеми. Според мемоарите на бившия американски посланик в Германия Джордж Макгий, клубът „Билдерберг“ имал значителен принос в подготовката на Римските договори, които са предвестник на днешния Европейски съюз. А белгийският предприемач Етиен Давиньон твърди дори, че там е било „родено“ еврото. Всичко това дава повод за множество подозрения и въпроси. Като например: кой предизвика нефтената криза от 1973 година? Или пък: как се стигна до обединението на Германия? Когато става дума за клуба „Билдерберг“, поддръжниците на конспиративните теории са в стихията си.

Как започва всичко

Първата среща на клуба се провежда през 1954 година – в холандския „Хотел де Билдерберг“, който става кръстник на инициативата. През първите 20 години клубът е ръководен от холандския принц Бернхард, който обаче е принуден да се оттегли заради ролята му в голяма корупционна афера.

Facebook Comments
Реклама
1 Comment

1 Comment

  Leave a Reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Advertisement

  Facebook

  Календар

  март 2021
  ПВСЧПСН
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031 
  Advertisement