Connect with us

Последни новини

Китайскaта сонда „Чанъе-4“ кацна на обратната страна на Луната

Публикувана

на

Китайският космически апарат „Чанъе-4“ направи успешно кацане на обратната страна на Луната. Това съобщиха от Централната телевизия на Китай.

„Тази сутрин „Чанъе-4“ успешно кацна на обратната страна на Луната“, се казва в съобщението.

Според телевизията координатите на площадката за кацане са 177,6 градуса източна дължина, 45,5 градуса южна ширина, което е достатъчно близо до предварително зададеното място.

„Чанъе-4″ направи първото меко кацане на обратната страна на Луната“, гласи съобщението на медията. Успешното приземяване е било осъществено в 10.26 местно време (4.26 българско), се казва в съобщението от Пекин. Апаратът е изпратил на сателита, който поддържа комуникацията между диспечерите на Земята и сондата снимка от „тъмната страна“.

Мястото на кацането е близо до Южния полюс – в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км.

„Това е най-голямата, дълбока и стара структура, образувана от удар на Луната – каза Сяо Лун от университета по геонауки в Ухан.

Ударът може да е извадил материал от горната мантия на Луната на повърхността. Това ще може да провери спектрометърът на „Чанъе-4“.

Лунният апарат „Чанъе-4“ беше успешно изстрелян от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан на 8 декември.

Главната цел на проекта „Чанъе-4“ е да се проучи малко изследваната обратна страна на естествения спътник на Земята.

Предвидени са геоложки проучвания на района, както и биологични експерименти. По време на мисията ще бъдат направени 10 експеримента – шест от Китай и четири от други държави. Сред тестовете ще бъдат засаждане на картофи и други семена.

Обратната страна на Луната почти не е изследвана, а комуникацията с нея е трудна, защото винаги е обърната в противоположна на Земята посока. За да бъде решен този проблем, през май беше изстрелян сателит в орбита около Луната. Той действа като връзка между космическия апарат и Земята. Районът от близката страна на Луната има много равни терени, на които може да се кацне, докато далечната ѝ страна е неравна и планинска.

В последните години апарати на НАСА, на Европейската и Японската космически агенции обикалят в орбита около Луната. Това обаче е едва второто кацане от ерата на Студената война и съветската мисия „Луна 24“ през 1976 г. Предишното бе осъществено пак от Китай и през 2013-а, когато на спътника успешно се призеви апаратът „Чанъе-3“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни