Connect with us

Енергетика

Китайци, корейци и французи на опашката за АЕЦ „Белене“

Публикувана

на

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи пред депутатите, че три компании – от Китай, Корея и Франция, са заявили предварителен интерес към проекта АЕЦ „Белене“.

От парламентарната трибуна тя спомена Китайската ядрена корпорация, корейската „Хидроатомна корпорация“ и френската „Арева“.

Очакванията са процедурата по избор на инвеститор да започне в началото 2019 г. и да продължи до края на годината.

България ще участва в проекта с апорт на оборудването и площадката. Стойността им е около 1.3 млрд. лева. Толкова бе сумата, която страната ни плати, след като бе осъдена от международен арбитраж по дело с руския производител на техниката – „Атомстройекспорт“.

Министерството на енергетиката има оптимистична и песимистична версия за строителството на АЕЦ“Белене“, ако се намери стратегически инвеститор – за 8 години за 9 милиарда евро или за 10 години за 10 милиарда eвро.

Предложение от стратегически инвеститор за до 9 млрд. евро и срок до 8 години за изграждането на АЕЦ „Белене“ ще бъде оценено най-високо. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която представи днес пред парламентарната Комисия по енергетика информация за процедурата по избор на инвеститор и структурирането на проекта.

От енергийното министерство смятат, че този срок за изграждане на централата е реалистичен, защото проектът е в напреднала фаза, тъй като притежава необходимата лицензионна процедура.

Освен това има изградена площадка и оборудването за атомната централа се намира в България. Участието на българската страна ще стане само и единствено с апортиране на всички относими активи, които България притежава във връзка с този проект, заяви енергийният министър. Според оценки на енергийното министерство до момента инвестициите на българската държава до момента в несбъднатата втора атомна са за около 3 милиарда лева.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни