Connect with us

България

Кирилов покорява нови „висоти“: И на невиновните ще се отнема имущество

Публикувана

на

Депутатите приеха окончателно само за седмица промените в антикорупционния закон, спасявайки малко над 300 дела за
конфискация на незаконно придобито имущество. Управляващите от ГЕРБ решиха да оттеглят предложението си, което щеше да даде право на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да прави буквално вечни проверки на своите мишени. Въпреки това опасенията за непропорционално нарушаване на човешки права останаха.

Промените в закона за противодействие на корупцията бяха внесени по спешност от Данаил Кирилов(ГЕРБ), за да се преодолее тълкувателното решение на ВКС от края на миналата седмица, което постави под въпрос множество дела за конфискация, започнали след 2012 г. Върховните съдии постановиха, че процесът по конфискация трябва да се прекрати, ако междувременно е прекратено наказателното дело, което е дало повод за начало на процедурата по отнемане на имуществото. Конфискацията трябва да спре и ако подсъдимият е обявен за невиновен от съда, смята ВКС.
Тълкувателното решение засегна само отменения в началото на тази година закон за конфискацията. Той обаче продължава да действа, защото по неговия ред КПКОНПИ е длъжна да приключи стотиците заварени случаи.
Преди седмица КПКОНПИ обяви, че съдът е прекратил вече делото за конфискация срещу бившия заместник-председател на парламента и ДПС Христо Бисеров, започнало по стария закон. Освен това производство, КПКОНПИ съобщи, че ще бъдат
прекратени още 20 проверки за конфискация на имущество за около 22 милиона лева.
Сега парламентът реши, че всички заверени от стария закон случаи ще се довършат по новия закон. Така въпросът с
проверките и делото на Бисеров бе решен и те ще трябва да продължат след влизане на закона в сила.Противпромените в
закона бяха депутатите от БСП.
Красимир Янков заяви, че КПКОНПИ става инструмент за експроприация на неудобни на системата хора. По думите му промените на ГЕРБ ще доведат до осъдителни решения спрямо България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, което ще бъде платено от данъкоплатците.Янков допълни, че това изменение е част от популизма на ГЕРБ.
Пенчо Милков каза, че не приема да се отнема имущество на човек, чието дело е приключило и той е признат за невиновен.
Той даде пример със сходната процедура по Данъчно-осигурително процесуалния кодекс (ДОПК), при която „необясними
доходи“ на хората не се отнемат в полза на държавата, а се облагат и се налага глоба. Причината е, че в България частната
собственост е неприкосновена. Пенчо Милков попита защо в единия случай имуществото се отнема, а в другия не се отнема. Валери Жаблянов определи измененията като псевдозаконодателен произвол, срам за всяка правна професионална общност и компромис с правата на гражданите, правния ред и демокрацията.

Репликира го Данаил Кирилов (ГЕРБ), който попита Жаблянов дали е чел конституционното решение, според което гражданската конфискация не противоречи на основния закон. Кирилов каза още, че цени патоса на Жаблянов, и му отвърна, че когато може, БСП да отмени тази промяна. Вчера при обсъждане на проекта на второ четене в правната комисия вносителят на измененията Данаил Кирилов изненадващо оттегли две от спорните изменения – идеята си за вечните проверки на антикорупционната комисия и за обратното действие на промените.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни