Connect with us

България

Кирил Петков призова президентa да разпише указа за Гешев до края на седмицата

Публикувана

на

Президентът Румен Радев трябва да  разпише указа за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор до края на седмицата освен ако не се опитва да излезе от реалните си правомощия. Това заяви в предаването „Здравей, България“ по Нова тв съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Петков заяви, че се надяват да няма следващ главен прокурор. „Промяната в Конституцията да доведе до резултат, че няма такава длъжност в България, за да се освободи България от задкулисните зависимости и да се стигне до нормална институционална правова държава“, заяви Петов в предаването „Здравей, България“.

„Единственият начин да се случи промяната реално е през институционалност. Ако не бяхме заложили механизма за разследване на главния прокурор в Плана за възстановяване и устойчивост, той нямаше да предизвика този конфликт. Главният прокурор дойде няколко пъти в Народното събрание, за да казва, че този механизъм не е конституционен, че е против неговите права. Този човек се почувства застрашен. Неговият личен интерес беше засегнат и той тръгна да действа по съвсем различен начин“, посочи Кирил Петков. Според него отстраняване на Иван Гешев е добра стъпка, но институционалните реформи трябва да продължат.

Според Петков в парламента трябва да се направи комисия по проверка на исканията на депутатски имунитети.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ предлагаме в парламента да се направи комисия, която да не заседава много дълго време, но да покаже например в моя случай какво е открила прокуратурата две години, след като е затворила производството, така че да го възобнови.

Нито ГЕРБ, нито ние ще оглавяваме тази комисия, каза още Кирил Петков. Тази комисия ще отвори казуса, ще изнесе абсолютно всички документи, за да видят хората дали прокурорите не се ползват за политическа бухалка, обясни той. Според него председател на комисията може да бъде представител на БСП, „Възраждане“ или „Има такъв народ“. По думите му трябва да се измисли механизъм, чрез който да се гарантира, че оглавяващият тази комисия няма конфликт на интереси.

За своя имунитет, който беше поискан в понеделник, Кирил Петков добави, че сам ще го даде преди решението на комисията, за да покаже, че тази комисия не се използва за чадър. За случая с имунитета на Бойко Борисов той посочи, че процесът трябва да е един и същ за всички. Всеки прокурор, който се опитва да прави политическо движение чрез искане на имунитет, той ще бъде осветлен, заяви Кирил Петков.

Кирил Петков отбеляза, че следващата голяма реформа, която трябва да се проведе, е реформа в службите за национална сигурност. Нашата коалиция ще предложи в спешен порядък промяна в закона, така че ръководителите на службите да бъдат избирани с помощта на правителството и Народното събрание, каза той.

Групата на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права се събира на извънредно заседание тази сутрин в Страсбург, за да обсъди обстановката в България. Очаква се в закритото заседание да участва главният прокурор Иван Гешев.

На заседанието ще присъства и заместник -министъра на правосъдието Емил Дечев. Евродепутатите от групата очакват да бъдат запознати с последните събития, свързани с върховенството на закона у нас.

Тази подкомисия на ЕП към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи постави България под наблюдение от 2020 година. На закрито заседание в Брюксел миналата година бяха изслушани главният прокурор Иван Гешев и тогавашният премиер Кирил Петков. Участници в подкомисията посетиха нашата страна през 2021 г. и се предвижда отново да бъдат у нас тази есен.

Зам.-председателят на НС от „Продължаваме промяната“ Никола Минчев пък призна, че и на него му прави впечатление, че процедурата по отстраняването на Иван Гешев премина скоростно.

„Ако се направи сравнението между настоящата процедура и предходните искания, които бяха за предсрочно освобождаване на Иван Гешев, доста сериозно е разминаването в поведението на кадровия ни орган. Всъщност това мнозинство, което го избра през 2019 г., след това застана зад него по време на исканията за предсрочно освобождаване, които бяха подадени с доста сериозни аргументи, и се отнасяше доста подигравателно на моменти, сега вече застана доста твърдо срещу Гешев“, коментира Никола Минчев в предаването на bTV „Тази сутрин“.

По думите му действията на ВСС говорят за променена политическа конюнктура.

„Промениха се политическите обстоятелства, които могат да оказват влияние на висши магистрати, да оказват влияние на членове на Висшия съдебен съвет. Така че те да обърнат разсъжденията си и действията си спрямо Иван Гешев“, добави той.

Според него самото освобождаване на Иван Гешев е добро начало на съдебната реформа.

„Това може да е само началото в никакъв случай не е краят. Добре че Иван Гешев, който иначе беше непригоден за този пост от самото начало, не изкара целия си мандат. Той все още не го е напуснал, тъй като чакаме разбира се и указа на президента“, обясни Минчев.

Според него и главният прокурор е проявил доста голяма активност в последно време.

„Направи и впечатление, че Иван Гешев, откакто беше поискана публично неговата оставка и от брифинга на 15 май, той започна да проявява някаква хиперактивност, която се различава коренно от това, което наблюдавахме в предходните три години и половина. Тази негова новопоявила се активност се изрази в искане за снемане на доста имунитети на народни представители“, коментира още Никола Минчев.

По думите му промяна в поведението на Гешев говори за променена политическа конюнктура.

„Той също говори на онзи брифинг, че се чувства предаден от ДПС, какво означава това? Не смятам за нормално да си говори с политическите партии, в рамките на институционалните отношения го разбирам да има някакъв диалог, но не разбирам какво означава той да се чувства предаден от политическа партия“, заяви Минчев.

Според него Кирил Петков може би ще си даде имунитета доброволно, който му бе поискан от Гешев.

По-добре обаче било първо парламентарна комисия да се запознае с всички факти и обстоятелства. Това вероятно ще се направи и за останалите депутати, чиито имунитети са поискани от главния прокурор.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни