Connect with us

България

Кирил Петков и Деси Атанасова в задочен спор за вариантите за правителство

Публикувана

на

Малко след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ултиматум на „Продължаваме промяната – Демократична България“ да направят своя избор и призова да се откажат от арогантността си, същото направи и съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той отново очерта трите възможни сценария пред ГЕРБ, които посочи и в четвъртък (4 май) и апелира да си изберат един от тях.

Според него възможностите за избор пред ГЕРБ са следните: да излъчат правителство на малцинството или личностите с подкрепата на ДПС и Делян Пеевски или подкрепа за правителство с втория мандат. Има и трети вариант – провеждане на нови избори, които обаче по думите на Петков ще доведат до загуба на историческо време и европейски средства. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ заяви, че коалицията има готовност да редактира управленската си програма и да включи в нея препоръките на ГЕРБ.

„Няма смисъл да се въртим в непрекъснати разговори“, каза още Петков, въпреки че в четвъртък (4 май) именно неговата формация поиска нов кръг от срещи с ГЕРБ за обсъждане на управленската на програма. От думите му се разбра, че формацията няма да направи отстъпки за състава на проектокабинета „Денков“ и няма да изтегли другият съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Десислава Атанасова: Или избори , или подкрепа на правителство с първия мандат

За „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) обаче има само два варианта, коментира пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след среща с „Възраждане“. Тя отговори „с огледална оферта“ на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, който по-рано днес каза, че с първия мандат за съставяне на правителство пред ГЕРБ в момента има три избора и те са много ясни. Атанасова посочи, че първият вариант за ПП-ДБ е да подкрепят програмата на ГЕРБ-СДС „България след кризата – план за възстановяване“ с първия възможен мандат, защото те нямат опция да си избират каквото и да е. „Възраждане“ им отказаха, „Има такъв народ“ им отказаха, ДПС им отказаха, БСП като че ли все още не са казали категорично дали биха подкрепили мандат на ПП, изброи тя, цитирана от БТА.

ДПС вчера заявиха, че повече няма да водят разговори с тях, защото са ги пренебрегнали, ако цитирам точно, допълни Атанасова. От нас не искат участие на споделена отговорност, искат само да ги контролираме законодателно, коментира още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. И вторият им вариант е избори, допълни тя. Е, кой има повече възможности, коментира в заключение Атанасова.

Попитана дали ще има втори кръг разговори с политическите сили в парламента, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС каза, че е наложително да поставят вече на масата обсъждането изобщо на въпроса за евентуална конструкция.

Можем да поканим всички отново, за пореден път да споделим отговорността, добави тя. Това, че ние сме първи, многократно сме казвали, е по волята на българските граждани, но българските граждани са натоварили с отговорност и останалите политически партии, коментира Атанасова. Ако някой арогантно не разчита вота на българите, че никой не може да бъде самодостатъчен, че никой не е натоварен с мандат от 121 гласа, за да управлява, то според мен греши, заяви тя.

Относно срещата с „Възраждане“ Десислава Атанасова коментира, че с тях имат непреодолими различия по някои теми и са наясно по кои въпроси могат да водят разговори за подкрепа. Например за политиката, свързана с реформа в правосъдната система, почти нямаме различия, че такава реформа трябва да има, въпросът е сега да изясним мерките, за да постигнем целта, посочи тя.

Това, от което бяхме шокирани в този разговор, е, че колегите от „Възраждане“ ни обясниха какво им е предлагано, когато правителството падна заради вот на недоверие, коментира Атанасова. На въпрос какво им е предлагано, тя отговори: „Какво ли не“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни