Connect with us

България

Кирил Петков: ГЕРБ-СДС да не се срамуват и да признаят, че управляват с ДПС

Публикувана

на

ГЕРБ да не се срамуват и да кажат, че управляват с ДПС. Затова призова съпредседателят на ПП Кирил Петков, въпреки че по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отсече, че правителство с ДПС няма да прави.

Според Петков обаче няма гласуване в зала, при което ГЕРБ и ДПС да не гласуват заедно. Той разкритикува Борисов и отговори на критиките на лидера на ГЕРБ.

По думите му коефициентът на плодовитост е нисък при управлението на ГЕРБ, а след това започва да скача.
„Има безплатни детски градини, хората видяха сигурност, доходите се качиха, минималната работна заплата се качи много пъти повече, отколкото през годините на ГЕРБ“, обясни защо е така Петков.

„Ако се върнем към стария модел, демографската криза ще продължава да е проблем. Ако продължим с новия модел, където има социална политика и има икономически растеж, и демографията ще бъде решена“, добави той.

Петков упрекна Борисов и за тезата му за промените в конституцията.

„Няма как да казваш – не знаех какво пише в Конституцията. Ти си първа политическа партия в парламента. Ти казваш на своите депутати, гласувайте. Аз не знам какво преговарят четирите дами. Не знам кой предложи Калин Стоянов. Не знам какво пише в конституцията. Стига толкова. Време е хората да си поемат отговорността“, настоя той.

Кой предложи текстовете в Конституцията, касаещи избора на служебен премиер и състава на кабинета му – спорът по темата избухна минути след като президентът Румен Радев връчи мандата за служебно правителство на Димитър Главчев, а днес „горещият картоф“ влезе и в парламента.

Миналата седмица при възлагането на Димитър Главчев да състави служебен кабинет, президентът Румен Радев предупреди, че „страната ни е изправена пред безпрецедентна конституционна криза“ заради това, че партиите не са успели да осигурят стабилно управление, но са ограничили максимално правомощията на президентската институция. Експерти пък заговориха за опасността нито един от 10-те възможности за избор за служебен премиер да приеме номинацията и да поеме управлението на страната до изборите.

Днес темата се разгоря с нова сила, като влезе и в парламента. В кулоарите пръв на въпроса кой предложи въпросните промени, отговори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че не е участвал в процеса.

„Имам добра памет за неща, в които съм участвал. Специално за Конституцията винаги сте ме чували, че подкрепям Христо Иванов и неговите предложения. Така че, аз дори не съм участвал в разговорите, защото това е нещо, което се преподава в университета и за него се учи доста години. А и имаме много добри конституционалисти, които са дали своята оценка, с която ние се съобразяваме“.

Той обаче не прехвърли отговорността на Христо Иванов от ПП-ДБ, като посочи: „Аз към този момент не виждам нещо, за което Христо Иванов да е виновен, за да понася отговорност“. А в промените в закони, касаещи отпуските на предложените за служебен премиер, заяви, че не вижда проблем.

За разлика от Борисов, съпредседателят на ДПС Делян Пеевски не остави място за тълкуване на отговора му: „Ясно е кой го е предложил. Вие виждате подписите на Христо Иванов и компания“. Днес Пеевски не бе така словоохотлив, както през февруари, когато заяви: „Христо Иванов пи мазно турско кафе и седеше в скута ми, докато се случи Конституцията и всички идваха час през час, докато направихме промените, които са важни за България!“.

Самият Иванов пък заяви днес, че „има разлика между политическо решение за текстове, разработването им и кой ги е внесъл. Различно било и кой ги е гласувал и кой е авторът им. „Много се спекулира с темата. Аз, както винаги, отказвам да възпроизвеждам срещи, случили се при затворени врати“, коментира Христо Иванов в кулоарите на парламента.

Той добави, че от ПП-ДБ са предложили вариант, при който редовното правителство продължава да действа като служебно. След консултации с ГЕРБ-СДС и ДПС се стигнало до другия възможен модел, който депутатът и бивш правосъден министър определи като „по-сложен за прилагане и изискващ повече действие“.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни