Connect with us

България

Кирил Петков: Дадох имунитета си, защото замяната на Гешев със Сарафов е имитация

Публикувана

на

Бившият премиер и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков подписа заявление за доброволен отказ от депутатския си имунитет. Това съобщи самият той с публикация във фейсбук, придружена със снимка на документа и акта на подписването му. Причината това да се случи днес е решението на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да избере временно за главен прокурор Борислав Сарафов.

Бившият вече главен прокурор поиска защитата на Петков по възобновено дело отпреди две години, свързано с подадената от него декларация за това, че не е канадски гражданин, въпреки че процедурата по отказа от него още не е била приключена. Казусът с канадския паспорт на Петков доведе до решение на Конституционния съд, че указът на президента Румен Радев, с който го беше назначил за служебен министър на икономиката през 2021 г. е в нарушение на основния закон.

Още тогава прокуратурата започна разследване по случая, което завърши с отказ от отбразуване на дело поради липса на данни за престъпление. Щом започна процедурата по предсрочно отстраняване на Гешев от поста му, въпросното разследване беше реанимирано.

Новината, че Кирил Петков сам се отказва от имунитета си идва ден, след като по предложение на ПП-ДБ в парламента беше формирана временна комисия, която да разгледа документите, внесени от Гешев срещу него, срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради „Барселонагейт“, срещу депутата от ГЕРБ, запододрян в блудство и срещу избраника от ДПС Димитър Аврамов, който има висящо от години дело за изнудване.

Решението да даде сам имунитета си, а не след като комисията в парламента разгледа документите и преди тя да вземе решение – каквато беше първоначалната заявка на Петков, идва сега заради избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор, става ясно от публикацията във фейсбук.

По-рано Сарафов заяви, че ще направи ревизия на поисканите от предшественика му Гешев имунитети. Петков заявява, че

„Заявката на г-н Сарафов за ревизия на внесените искания за снемане на депутатския имунитет не е начинът, по който трябва да се води обективно и прозрачно обследване на фактите по всяко от исканията. Ако оттегли исканията, Сарафов ще възпрепятства публичността, осигурена от временната комисия по имунитетите, и дела отново могат да се озоват “на трупчета”, казва Петков. И добавя, че не иска да разчита на нелегитимното назначение на г-н Сарафов да решава дали да оттегли искането за имунитета му или не.

Петков казва, че се е запознал с документите, внесени от Гешев срещу него. И изброява това, което е открил вътре:

  • 16.12.2021 г. Софийска районна прокуратура излиза с постановление, с което отказва да образува досъдебно производство, тъй като няма извършено престъпление.
  • По изрично указание на Върховната касационна прокуратура констатацията на Софийска районна прокуратура е проверена и от Софийска градска прокуратура и от Софийска апелативна прокуратура. И двете прокуратури потвърждават, че няма извършено престъпление, съответно на 14.02.2023 г. и 9.05.2023 г.
  • Изведнъж обаче на 30.05.2023 г. Върховна касационна прокуратура при главен прокурор Гешев изисква и получава преписката в рамките на часове. По указания на Върховната касационна прокуратура постановленията на Софийска районна прокуратура, Софийска градска прокуратура и Софийска апелативна прокуратура са отменени. Образувано е досъдебно производство още на следващия ден – 31.05.2023 г. Без допълнителни данни, без нови доказателства или каквото и да било други нови обстоятелства.

Кирил Петков призовава въпросните документи да бъдат публично обявени, „за да стане ясно как прокуратурата продължава да бъде инструмент за политически натиск“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2023
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Advertisement

Популярни