Connect with us

България

Кирил Петков: Бих поел отговорността да бъда премиер…

Публикувана

на

„Бих поел отговорността да бъда премиер, но не бих дал това като условие при преговори за управление”. Така лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков отговори дали би станал министър-председател. Повод за въпроса на Нова тв бе изказване на Петков отпреди два дни, в което той „раздаде“ три министерски поста на евентуални коалиционни партньори от т. нар. протестни партии.

„Ние не държим всичко да е от нас, а най-добрите капацитети да са министри. Ще седнем на коалиционна маса, ако избирателите така ни подредят, и ще говорим кои са възможните кандидати и кой е с най-добрата квалификация. Аз бих поел тази отговорност да стана премиер, но не бих поставял условие към нашите партньори, защото може да има и по-добър кандидат. Трябва да спрем с идеята едни наши хора на едни позиции. Ние няма да спънем по име никого, ако усетим, че е по-добър капацитет от нас”, разясни Петков, който отново обяви, че целта на ПП е да имат 121 народни представители. Според него е „време да вкараме експертиза и знания и държавата да тръгне напред“.

Относно предизборни разговори с „Има такъв народ“ на Слави Трифонов бившият икономически министър коментира, че за партията „вратата също ще бъде отворена“, но след вота за НС. „Отказахме да бъдем техни министри, защото имаме различна визия за икономическо развитие. Там има доста различна концепция. Искаме висок растеж, свобода за бизнеса, искаме да имаме инвестиции в образованието и здравеопазването, не ни е чак толкова важно, колкото на тях, да бъде бюджетът на плюс“, даде пример Петков.

По думите му „слагаме интереса над нашите лични чувства, това, че са ни обиждали за фирми в парламента е отделно, това са други проблеми. Ще има хора, които ще използваме като мост от ИТН“, допълни той, визирайки нападките срещу него и сподвижника му Асен Василев от страна представители на ИТН, когато двамата бяха служебни министри.

„Основната ни задача е да няма хора под линията на бедност. Данъците не трябва да се пипат нито нагоре, нито надолу. В правосъдието категорично смяна на главния прокурор. Президентът като президент трябва да остане“, обясни Кирил Петков.

По повод темата с офшорните компании, той смята, че „забраната на 100% за офшорни сметки не бих казал, че трябва да има. Със сигурност трябва да се внимава никой да не пере пари, трябва да се знаят кои са крайните собственици на тези компании. Такова нещо като Пеевски да има офшорни компании, а ние да не знаем, това не трябва да го има“, посочи той по повод случая досиетата „Пандора“.

„КПКОНПИ трябва да започне да работи много по-силно, ние ако имаме силна антикорупционна агенция за къде сме? Има цялата нормативна база КПКОНПИ да работи, но тя не работи. КПКОНПИ трябва да работи, да има взаимовръзки с МВР, прокуратура и с отделни звена в различните министерства. Тази система трябва да започне да работи, иначе само ще си говорим без резултат“, смята той.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement