Connect with us

България

Кирил Петков: Ако съдът ми поиска заплатите и командировъчните, веднага ги връщам…

Публикувана

на

Ако съдът ми поиска заплатите и командировъчните, докато бях министър, ще ги върна с удоволствие. Не изпитвам морална вина към никого, а даже се гордея с някои нещата, които съм направил, докато бях министър. Оставих си бизнеса, който изкарваше много повече пари. Ако това е цената да продължа напред, бих ги върнал 5 пъти“.

Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков относно казуса с двойното му гражданство и решението на Конституционния съд пред бТВ.

Кирил Петков не вижда причина някой да атакува актовете му като служебен министър на икономиката в съда, освен ако не работи за „мафиотите“. Всеки негов акт може да бъде оспорван отделно, след като Конституционният съд реши на 27 октомври, че настоящият лидер на „Продължаваме промяната“ е бил назначен за министър от президента Румен Радев в нарушение на основния закон.

„Кои актове да върна обратно? Уволних хора, които раздадоха 2 милиарда от парите на данъкоплатците, спрях строеж на язовири, от които се крадяха 400 милиона. Спрях изграждане на правителствен комплекс, за който бяха предплатени 70 млн., но нямаше готов проект. Който застава зад връщането на тези актове, защитава крадците от ББР и от язовирите. Това за мен са марионетки на едни мафиоти“, каза Петков в студиото на bTV.

„Това много ще ме мотивира. Няма шанс да оставим България на едни крадци“, заяви той.

Петков каза, че не се е провалил в претенцията си за почтеност и че не се чувства „морално виновен“.

КС обяви, че той е бил назначен за министър, докато още е бил канадски гражданин, защото за отказ от гражданството се счита бележката на властите от Отава, издадена през август, а не волеизявлението му, направено на 21 април (дни преди назначаването му в първия служебен кабинет „Янев“).

„Не бих коментирал решението на съда – да, приемам тяхното заключение, готов съм да понеса отговорността си и да си платя глобата. Когато дойде време за назначаване на служебно правителство, Румен Радев ми каза: „С теб имаме общи визии, но въпросът е стиска ли ти да скочиш срещу тази мафия?“. Въпросът ми беше дали ще скоча за промяна, или ще кажа, че бизнесът, семейството и здравето ми са по-важни и че няма да рискувам. Тогава реших, че не мога да съм Кирил Петков, който стои отстрани и скочих“, заяви лидерът на „Продължаваме промяната“.

„На следващия ден подадох волеизявление, заверено при нотариус, с което се отказвам от гражданството си. Изпратих в Канада паспорта, книжката, здравната си карта. Нямах чувство, че правя нещо грешно“, добави той и каза, че с Радев не е било обсъждано подаденото волеизявление на 21 април.

Той отново определи решението на КС като „загуба на суверенитет“ на страната и заяви, че в следващия парламент ще работи с ДБ, ИТН и „Изправи се“, за да може Конституцията да бъде променена и 2 милиона българи да не трябва да „преминават през влакчето на ужасите“, през което минал той.

Той коментира и отказа на Конституционния съд два пъти да не приеме да го изслуша и да представи писменото си становище по делото. „Те толкова много бързаха да дадат решението си точно 2 седмици преди изборите. Ако бяха приели становището му, срокът щеше да се удължи с 30 дни и решението да дойде 2 седмици след изборите. Ако си КС, трябва да осъзнаваш, че имаме вот 2 в 1, не може да афектират и нашите, и президентските избори“, каза той.

„Хората ми казват – „ако нямаше атака и енергия срещу теб от всички политици, нямаше да сме сигурни, че вие сте истински. Атаката потвърждава това, че сте на правилния път“, заяви бившият министър на икономиката.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *