Connect with us

България

Кирил Домусчиев и Спас Русев в битка за Нова телевизия

Публикувана

на

Шведската компания MTG преговаря за продажбата на най-голямата българска медийна група – „Нова броудкастинг груп“, с двама местни играчи – Спас Русев и Кирил Домусчиев, пише „Капитал“.

В процедурата за продажба, консултант в която е лондонският офис на Citi, те не участват заедно, а като конкуренти. „Да, заявил съм интерес пред MTG за „Нова“ в консорциум с голяма чуждестранна компания“, потвърди Спас Русев, като не пожела на етапа да разкрие кой е партньорът му. Сигурното е, че той не участва в преговорите през БТК, където е най-големият акционер. Кирил Домусчиев не беше открит за коментар.

Появата на български играчи за „Нова телевизия“ беше напълно очаквана развръзка след провала на сделката между MTG и чеха Петр Келнер, който миналата година купи българския бизнес на „Теленор“. Неговият инвестиционен фонд PPF Group се беше договорил през февруари 2018 да плати 185 млн. евро за „Нова броудкастинг груп“, която включва седем телевизионни канала и 19 онлайн компании с общи приходи за 2017 г. от 100 млн. евро.

В понеделник собственикът на българската медийна група – шведската компания MTG, обяви, че прекратява споразумението за продажба с чешкия фонд заради действията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). С безпрецедентно решение през лятото на 2018 г. българската антимонополна комисия блокира сделката. В момента тече обжалване на решението й в съда, но първото заседание по него е насрочено чак за май тази година. Проточването на делото практически направи сделката невъзможна. Дори и MTG да беше спечелила делото, отлагането във времето щеше да е направило офертата на Келнер невалидна. „Прекратяването на договора с PPF Group е следствие от решението на българската Комисия за защита на конкуренцията да отхвърли предложената продажба на PPF, както и изтичането на удължената крайна дата по договора за покупко-продажба“, се казва в изявлението на MTG. От компанията уточняват, че са влезли в „разговори“ за продажбата на „Нова“ с „други заинтересовани компании“.

По-важното обаче е друго – с решението на КЗК беше даден ясен сигнал, че купувачът на „Нова“ трябва да има одобрението на властта. А това означава местен играч или в най-лошия случай – местен партньор, който да има контрол върху съдържанието.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни